Кой е най-необичайно красивият плаж, който някога сте посетили? По целия свят има разнообразие от необичайни плажове: някои светят в тъмното, а други са с ярки розови брегове.

Ето някои от най-необичайните плажове по целия свят, които събрахме за вас в галерия от снимки!

1. Този бряг на Малдивите (Maldives Beach) сякаш носи звездите до брега. Това е една наистина невероятна гледка! Светлините на пясъчните брегове на този Малдивски плаж са причинени от биолуминисцентния фитопланктон. Индивидуално, тези същества са твърде малки, за да се видят, но събрани заедно създават ефектно светлинно шоу.

2. С кристално чисти води и пясъчен плаж, произходът на този идиличен рай идва като изненада – това живописно място е всъщност резултат от бомба. Тази уединена пясъчна ивица на островите Мариета в Пуерто Валярта, се счита, че се е образувала преди десетилетия, когато е била използвана като мишена от мексиканското правителство в началото на 1900г. Но там, където очаквате да намерите руини и опустошение, може да откриете един безлюден таен плаж (Hidden Beach).

3. Плажът Махо (Maho Beach) в Сейнт Мартин на пръв поглед прилича на обикновен плаж, докато не прелети някой самолет и едва не те събори в пясъка. Хората посещават плажа в Сейнт Мартин само за да се почувстват турбуленцията и силата, създадени от самолетите. Летището се намира толкова близо до плажната ивица, че на практика можете да се протегнете и да докоснете самолетите точно преди да кацнат.

Плажът Махо в Сейнт Мартин

4. Когато базалтова лава се влива в морето, тя се охлажда много бързо, създавайки черен пясък, като на този плаж (Panaluu Black Sand Beach) на Хавайските острови.

Хавайски плаж с черен пясък

Хавайски плаж с черен пясък

5. Стъкленият плаж (Glass Beach) е плажна ивица, разположена в близост до Форт Брег, Калифорния. Получил е името си поради факта, че е покрит с множество стъклени камъчета. Плажът е една от основните забележителности на града. До преди 1967 г. местните жители си изхвърляли там боклука, включително стари уреди, стъкло, битови отпадъци и др. Остатъците от стъкло били полирани във времето от вълните и сега плажът е осеян с хиляди стъклени топчета.

6. Разбира се, на Бахамите имат розов пясък! Розовият пясък на този плаж (Pink Sand Beach) се формира от отчупени в океана коралови парчета, които биват отнесени на брега от вълните.

Розов пясък на Бахамите

Розов пясък на Бахамите

7. Уникалните скални образувания на този плаж в Нова Зеландия (Koekohe Beach) наподобяват драконови яйца. Това са парчета седиментни скали, които водата трудно може да разгради напълно и постепенно формира нови и зрелищни образувания.

Драконови яйца на плаж в Нова Зеландия

8. На този плаж в Ирландия (Giants Causeway Beach) се е образувала интересна формация, настъпила преди над 50 милиона години, когато базалтова лава се издига до повърхността. След това се охлажда и формира най-невероятни колони и формации.

9. Зеленият цвят на пясъка на този хавайски плаж (Papakolea Green Sand Beach) се дължи на околните вулканични планини. След като изригне, лавата се стича в морето, където се охлажда и произвежда минерал, известен като оливин, който след това се изхвърля на брега. Както подсказва името му, оливинът е отговорен за зеления цвят на пясъка.

Зелен пясък на Хаваите

Зелен пясък на Хаваите

10. На този плаж в Австралия (Shell Beach) може да видите цял куп черупки! Поради соленото естество на водата, хищниците на миди не обитават района, което позволява на популацията на мидите да избухне извън контрол. Именно техните черупки покриват плажната ивица.

Плаж с черупки в Австралия