Вероятно в природата има стотици величествени и невероятно красиви дървета, но в статията днес сме отделили внимание само на някои от тях. Естествено не всички от тях могат да се причислят към семейството на дърветата, като например глицинията е лоза, рододендронът е храст, а бамбукът технически принадлежи на семейството на тревите. Но несъмнено всички те могат да ви спрат дъха с очарованието и величието си.

1. Това вероятно е най-известният рододендрон (от старогръцки rhódon “Роза” и Dendron “дърво”), заснеман някога. Намира се в Лейдисмит, Британска Колумбия, Канада. Повечето рододендрони се считат за храсти, но възрастта на този стар рододендрон е над 125 години и определено може да мине за дърво! Можете да го видите и в Google maps (но за съжаление колата на Google Street View го е заснела в грешното време от годината).

2. Най-голямата глициния в Япония в парка Ашикага със сигурност не е най-голямата в света, но все пак се разполага на впечатляващите 1990 квадратни метра и датира от около 1870г. (счита се, че най-голямата глициния в света, разположена на около 4000 квадратни метра, е глицинията в Сиера Мадре, Калифорния). Въпреки че глицинията изглежда като дърво, тя всъщност е лоза. Тежестта й е голяма и затова цялата й структура се носи от стоманени подпори, което позволява на посетителите да се разхождат под навеса и и да се наслаждават на красивите висящи цветове в розово и лилаво.

Най-голямата глициния в Япония в парка Ашикага

3. Тези наклонени от вятъра дървета се намират на Slope Point. Slope Point е най-южната точка на южния остров на Нова Зеландия. Поради близостта си до Южния полюс, изключително интензивните и постоянни ветрове от Антарктида сериозно нарушават растежа на дърветата и ги принуждават да се усукват в разнообразни форми.

4. Град Морондава в Мадагаскар е известен със своето грандиозно авеню от баобаби. Тези гигантски дървета баобаб са 800-годишно наследство от гъстите тропически гори, които някога са процъфтявали там. С течение на годините, тъй като населението на страната нараства, горите биват изсечени и са останали само баобабите, които местните жители са запазили по религиозни причини. Днес обезлесяването продължава, като големи площи в региона, включително и някои от малкото останали баобаби, са изчистени, за да освободят терен за плантациите със захарна тръстика.

Авеню от баобаби в Мадагаскар

5. Този японски клен се разполага на възвишение в Портландската японската градина в Орегон, а дантелените му листа са най-красиви в есенните си цветове.

Японски клен в Орегон

6. Това пищно дърво, заснето в Бразилия, е ендемит в Мадагаскар, но расте в тропически райони по целия свят.

пищно дърво, заснето в Бразилия

7. Нацъфтелите черешови дървета в Бон, Германия, може да ви накарат да забравите за шума по пътищата, суматохата и замърсяването на въздуха, дори и само докато стигнете до другия край на цветния тунел.

Нацъфтелите черешови дървета в Бон

8. Пейзажът на отдалечения остров Сокотра изглежда така, сякаш произлиза от научно-фантастичен филм. Много прилича на Галапагоските острови, които са известни с невероятното си разнообразие от животински видове. Остров Сокотра е дом на около 800 редки видове от флората и фауната, около една трета от които не се срещат никъде другаде на планетата.

Сгушен в Индийския океан, на около 250 km от Сомалия и 340 km от Йемен, островът включва широки пясъчни плажове, варовикови пещери и извисяващи се планини, но в по-голямата му част е много горещо и сухо, което обуславя отличителния вид на неговите растения.

Тази разновидност драцена (Dracaena cinnabari) от снимката е известна с това, че произвежда червен сок и ражда дребнозърнести плодове с 1-3 семена, които обикновено стават храна за птици и други диви животни.

Драцена от остров Сокотра

9. Тази гигантска секвоя в Калифорния е известна като “Президентът” и е трета по големина от този тип секвои, открити по целия свят! Можете ли да си представите гледката от горе?

гигантска секвоя в Калифорния

10. Ангелският дъб в Южна Каролина е 20 м висок и се оценява на повече от 1400 години. Дървото и заобикалящият го парк са собственост на град Чарлстън.

Ангелският дъб в Южна Каролина