22 април - Световен ден на ЗемятаМеждународният ден на Земята е най-големият нерелигозен празник, отбелязван от милиарди души по целия свят. Празникът се чества над четири десетилетия, а от няколко години официално е включен в календара на ООН.

Денят на Земята е посветен на опазването на околната среда и политическата подкрепа за справяне с екологичните проблеми на планетата и се свързва с многобройни събития и демонстрации за защита на природата.

На 22 април България също взема активно участие с различни екоинициативи по случай Деня на Земята:

Българското дружество за защита на птиците кани всички желаещи да погостуват в природозащитния им център “Източни Родопи” в град Маджарово. Там ще научите повече за дейностите по опазване на биоразнообразието на най-богатия на растителен и животински свят район в България. Ще има и организирано наблюдение на лешояди със зрителни тръби и телескопи, както и интерактивната изложба за опазването на лешоядите в България. А за децата – конкурс за рисунка на тема “Летящите символи на Източните Родопи”; интерактивни образователни игри за ученици.

С екоинициативи и детски празник под надслов „Ден на Земята – всеки ден” Община Габрово ще отбележи празника на пл. „Възраждане” от 15:00 часа. Отбори от 9 габровски училища и 4 от община Трявна ще се състезават в изработването на оригинални и атрактивни предмети, направени от отпадъци – пластмасови бутилки, чашки, чинийки, торбички и други.