Аглаонема / Aglaonema commutatum Аглаонемата е привлекателно и лесно за отглеждане декоративно-листно стайно растение със своите големи, копиевидни листа, изпъстрени със сребристи петна и здравата си конструкция. Аглаонемите растат и на сянка, но красивата им листна окраска изисква много светлина.

Цъфтят с не толкова ефектни бели или зеленикаво – бели цветове, наподобяващи спати. Младите екземпляри са с ниски стебла, докато възрастните могат да образуват пънче. Известни са над 20 вида.

Произход: Мала Азия.

Височина: 15-45 cм.

Светлина: добре осветено място, но да се пази от пряка светлина, за да не увехнат листата.

Температура: през зимата 15 °C, през лятото 15-25 °C.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: през зимата – оскъдно, през лятото – обилно, като оставяте почвата леко да изсъхне между поливанията.

Почвена смес: богата на хранителни вещества, съставена от листовка, торф, чимовка и градинска почва.

Торене: през пролетта и лятото, на всеки 3-4 седмици, с умерено силен течен тор .

Размножаване: Пролетта и лятото е най-благоприятния период за това – чрез стъблени резници – потапят се във вода и се изчаква образуването на хубави корени. Засаждат се в малка саксия и докате корените не я изпълнят, не се пресаждат в по-голяма. Другият начин е чрез издънка. Новото растение се разделя от старото с остър нож. Издърпва се внимателно от туфата и се сади в малка саксийка.

Вредители: Червено паяче и памуклийки – и при най-малкото съмнение за такива листата се минават с памуче, напоено със спирт.

Нашият съвет: Пазете от цигарен дим и въздушни течения. Пулверизирайте листата. Сухият въздух прави връхчетата на листата кафяви, затова поставете растението върху плитък съд с мокри камъчета или го засадете в плитка саксия, обвита с мъх, за да повишите влажността.