Алоето е сукулентно растение, има дървовидни, храстовидни, тревисти форми и дори лиани. Родина на растението е Африка. Листата са дълги, триъгълни, зелени, със синкав оттенък, мраморни, на ивици, на вертикално стъбло, като при някои видове се образува същински ствол или са събрани в прикоренова розетка. Краят на листата е гладък или е назъбен. Цветовете се появяват през лятото, тръбовидни, оранжеви са, червени или жълти, зелени, събрани в класовидни съцветия. Растенията достигат размери 10-50 см, ако се отглеждат в стаята. Живеят от 5 до 20 години в саксия в дома.

Сред най-известните видове са:

– алое вера (A. vera) – има сиво-зелени вертикални листа. Използва се в медицината;

– алое бревифолиа (A. brevifolia) – има няколко розетки, които са осеяни с дребни бели пръски;

– алое вариегата (A. variegate) – има триъгълни листа с линии;

– алое еринацеа (A. erinacea) – има множество бодли, бели, кафяви или черни.

 

Светлина: добре осветено място, през лятото – пряка слънчева светлина.

Температура: през зимата – 5-7 °C, през лятото 7-13 °C.

Въздушна влажност: ниска.

Поливане: през зимата да се поддържа влажността, през лятото да се полива редовно. Между две поливания изчакайте почвата да изсъхне.

Почвена смес: съставя се от глина, торф и дрениращи камъчета в съотношение 4:2:3 или торф и дрениращи камъчета в съотношение 2:1.

Торене: всяка седмица от средата на пролетта до края на лятото, с течен тор.

Размножаване: през пролетта чрез издънки, които се оставят да престоят на сухо два дни и се засаждат на същата дълбочина. Поставят се при температура 24-27 °C. Или чрез семена, които се засяват през април при температура 20° C в пясък.

Местоположение: на ярко, но не изгарящо слънце. Ако изнасяте растението навън, не трябва да позволявате да се събира вода в центъра на розетката му.

Грижи: поливайте в периода на растеж веднъж на седмица, в периода на покой – 1-2 пъти в месеца. Влажността на въздуха трябва да е ниска. Подхранвайте 3-4 пъти по време на растежа с течни торове за кактуси. Пресаждайте в зависимост от темповете на растеж през 1-2 години в началото на пролетта. Ако листата на растението почервеняват, значи не му достигат хранителни вещества или влага.