Декоративен ананас / Ananas comosusДекоративният ананас е ефектно растение – модифицирана форма на ядливия ананас, с плътни тесни листа, дълги до 90 см, назъбени с широка кремавобяла ивица. Издига се от гъста розетка, състояща се от 30 до 50 дълги мечовидни листа достигащи дължина в домашни условия до 40 см. Растението върви в комбинация с други бромелиеви, като билбергии и ехмеи. Плодът на декоративния ананас зрее няколко месеца, рядко достига големи размери и не е ядлив при отглеждане в домашни условия.

Произход: Парагвай и Бразилия.

Височина: до 75 cм, широчина – до 75 cм.

Цъфтеж: цъфти, когато е изложено на слънце, с розови цветове.

Светлина: през зимата – пряка слънчева светлина, през лятото – разсеяна слънчева светлина. На пряка слънчева светлина ръбовете на листата порозовяват.

Температура: през зимата 10-13 °C, през лятото 15-24 °C.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: през зимата да се поддържа влажността, през лятото да се полива редовно, но почвата да се оставя леко да изсъхне между две поливания. Колкото по-ниски са зимните температури, толкова по-суха трябва да е пръстта.

Почвена смес: равни части торф, разложен оборски тор, пясък и градинска почва.

Торене: със слаба смес, на 3-4 седмици, от април до септември. Ако през зимата температурата е висока, се подхранва на 2 месеца.

Размножаване: Чрез издънки или връхни розетки. Оставят се 24 часа да изсъхнат, след което се засаждат в почвена смес от равни части торф и пясък и се поставят при температура 21 °C. Разсажда се почти всяка година през пролетта.