Бегонията е изключително популярно стайно растение. Листата на хибридите, познати като Begonia Rex-cultorum (Кралска бегония), са асиметрични, много красиво изпъстрени със сребърно, пурпурно и зелено и покрити с червени власинки. Бегонията цъфти в богата гама цветове, често оставащи скрити между листата.

Произход: Индия.

Семейство: Бегониеви (Begoniaceae)

Височина: 20-30 см, широчина 25-38 см.

Светлина: през зимата – пряка слънчева светлина, през лятото – силна, но непряка светлина.

Температура: през зимата може и на 13-15 °C, през лятото – 18-21 °C.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: през зимата да се поддържа влажността, като се оставя почвата да изсъхне между две поливания, през лятото да се полива обилно и да се дренира добре. Растенията с преплетени или мъхести стъбла е най-добре да се поливат отдолу, за да се избегне гниене.

Почвена смес: глинеста, с добавка от торф или торфена смес.

Торене: от май до септември, на всеки две седмици, със слаб течен тор.

Размножаване: през май-юни, чрез листни резници с дължина 3 см, които се вкореняват в смес от равни части песъчлива и торфена почва. Поливат се и се поставят при температура 18-21 °C. Може да ги покриете с найлоново пликче за повишаване на влажността. След като израстнат, се засаждат в индивидуални саксии. Разсаждат се почти всяка година.

Проблеми: мана – дължи се най-често на прекомерна суша или горещина, отстранете засегнатите листа и третирайте с подходящ фунгицид.

Нашият съвет: Поставяйте саксията в подложка с вода и камъчета. Отстранявайте падналите цветове, особено от растенията, цъфтящи през зимата. Ако ги оставите върху листата, ще причинят гниене.