Белоперонето, известно у нас и като “юстиция” и “декоративен хмел”, е декоративен вечнозелен храст, достигащ до 1 м височина. Носи името на шотландски градинар от XVIII век – Джеймс Джъстис.

Листата на белоперонето са дребни, яйцевидни, покрити с лек мъх, което ги прави да изглеждат сребристо-зелени. Те изящно обсипват цялото растение. Цветовете са бели, събрани в класовидно съцветие. Покрити са с големи ярки прицветници, които всъщност създават изключителния декоративен ефект. Цветовете не са дълготрайни и бързо опадат, но прицветниците издържат много дълго. Цветът им в началото е бледозелен, като постепенно грейва в оранжево-червено. Съцветията се образуват по краищата на клонките и приличат на големи шишарки от хмел.

Най-ценното качество на белоперонето е практически непрекъснатият цъфтеж, независимо от сезоните.

Произход: Мексико.

Височина: до 60 см, широчина – до 45 см.

Цъфтеж: почти през цялата година се появяват и изчезват цветове периодично и върху растениято винаги има поне по няколко цвята. Красивите бледорозови прицветници могат да оцелеят в продължение на месеци, докато цветовете, бели на цвят, имат кратък живот.

Светлина: през зимата – добре осветено място, през лятото – полусянка.

Температура: през зимата – 7-13 °C, през лятото – 13-24 °C.

Поливане: през зимата – оскъдно, през лятото се полива обилно и се дренира добре. Не оставяйте растението да плува във вода, защото преполиването води до пожълтяване на листата.

Почвена смес: глинеста.

Торене: на всеки две седмици, с балансиран течен тор, от средата на пролетта до края на лятото.

Размножаване: през пролетта, чрез резници с дължина 5-7,5 см, които се засаждат в почвена смес от равни части торф и пясък. Поставят се при температура 18-21 °C. Разсажда се на всеки 2-3 години.

Нашият съвет: Пулверизирайте само листата без да мокрите цветовете. Когато растенията станат прекалено големи, за да се пресаждат, сменяйте част от почвената смес. Най-добре окастряйте храста всяка пролет, докато е малък, за да го поддържате нисък и гъст.