Бугенвилея / Bougainvillea x buttianaРодина на бугенвилеята, наричана още “цвете-тризнак”, е Южна Америка. Ако оставите това жизнено пълзящо растение на воля, при топъл климат, израства много. Дори ограничени в саксии и при редовно окастряне, могат да достигнат 1,5 м височина, а бодлите на висящите им стъбла се захващат за всяка възможна опора. Бугенвилеите растат и цъфтят на цикли, всеки един цъфтежен цикъл е горе-долу 5-6 седмици, след което всички брахти/прицветници опадват. След това растението влиза в период, когато не се образуват нови прицветници, а се развиват листа и стъбла. После, ако растението е гледано правилно, отново навлиза в цъфтежен цикъл.

Бугенвилеята е от сем. Вечеринкови (Nyctaginaceae). Растението е класифицирано през 1768 г. от френския ботаник Филиберт Комерсон, който придружавал сънародника си, морския откривател адмирал Луис Антоан дьо Бугенвил, по време на околосветско пътешествие.

Цъфтеж: от юни до август, с пурпурни или оранжеви цветове.

Светлина: пряка слънчева светлина през цялата година.

Температура: през зимата – 7-10 °C, през лятото – 13-21 °C.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: през зимата почвата се поддържа влажна, през лятото се полива обилно и се дренира добре.

Почвена смес: глинеста.

Торене: от късна пролет до късно лято, на всеки две седмици, с течен тор.

Размножаване: през лятото, чрез резници с дебели краища и дължина 7,5 см, които се засаждат в песъчлива почва и се поставят при температура 21 °C. Младите растения се разсаждат почти всяка година през март – април в саксия с по-голям номер.

Вредители: Бугенвилеята не е често нападана от вредители, но може да пострада от листни въшки или червеи. Ларвите на някои видове пеперуди също се хранят с растението.

Нашият съвет: Поощрете образуването на цветове, като закачате новите филизи върху рамка. В края на зимата скъсявайте 1/3 от стъблата и изрязвайте страничните клонки, за да може растението да стане по-красиво през пролетта.