Бутилковата палма расте сравнително бавно, като развива бутилковидно стъбло. Колкото е по-светло мястото, на което се отглежда, толкова по-дебело става стъблото. Тази палма поставя само едно условие, за да расте във всеки дом – температурата никога да не пада под 18°С и да не пада под 20°С за повече от 1-2 дни.

Произход: Маскаренските острови.

Цъфтеж: има интересни съцветия, които се образуват в основата на короната. Преди отварянето на покривния им лист са изправени нагоре и поради голямата си дължина наподобяват рога. Цветовете са дребни, ароматни, с оранжев цвят.

Размножаване: със семена, които покълват след около 2.5-3 месеца, ако почвата се поддържа топла с температури не по-ниски от 20°С. Когато почвата е по-студена, семената покълват по-късно и пониците се показват след 6-8 месеца. Семеначетата нарастват бавно.

Пресаждане: този тип палми не търпят чести пресаждания, защото корените им са много чувствителни на повреди. В една саксия палмата може да вирее до няколко години.

Грижи:

1. Подхранване целогодишно (през зимата малко по-нарядко);

2. Поливане нормално, полива се когато почвата отгоре изсъхне;

3. Осигурява се възможно най-светло място. Когато палмата е на открито, директното южно и западно слънце са забранени. Зад прозорец или зад завеса слънцето обикновено не създава проблеми.

4. Между 1 май и 20 септември е добре палмата да излиза на открито, защитено от директното южно или западно слънце място. Ако живеете на надморска височина над 400 м трябва да я вадите навън 2-3 седмици по-късно и да я прибирате 2-3 седмици по-рано.

5. Като всяка красива палма, и Бутилковата палма може да стане обект на внимание от страна на щитоносни въшки или акари. При появата им третирайте с инсектициден разтвор.

6. Почвената смес трябва да е лека и пропусклива. Когато поливате, водата трябва да се оттича незабавно.

/материали от palmi.bg/