Каладиумът е едно от най-красивите декоративно-листни растения. Наричат го още “пъстролистник”. Някои разновидности имат почти прозрачни бели листа, а други – червено-зелени плътни листа. Каладиумите са капризни – имат нужда от висока влажност и топлина.

Родина: Тропическите райони на Америка.

Височина: до 38 см, широчина – до 30 см.

Цъфтеж: цъфти рядко, с бели цветове.

Светлина: полусянка, на пряко слънце листата бързо увяхват.

Температура: през зимата – 13 °C, през лятото – 18-21 °C.

Поливане: през зимата почвата се поддържа влажна, през лятото се полива редовно, а след падането на листата – по-рядко. Редовното напръскване с вода ще повиши влажността, както и поставянето върху съд с мокри камъчета.

Почвена смес: торфена.

Торене: на всеки 7-10 дни, от май до септември, със слаб течен тор.

Размножаване: чрез малки грудки, взети от основната след нейното разсаждане, които се засаждат отделно една от друга. Растат бавно – до 2 години. Засаждат се рано напролет в плитко сандъче с торфена почва, като се поливат и се поставят при температура 21 °C. След израстването на издънки се засаждат в саксия, като разстоянието между тях трябва да е 10-20 см, в зависимост от големината им.

Проблеми:
– Ако листата са пожълтели или сбръчкани, това означава че влагата е малко. Същото се получава и ако каладиумът е на течение.
– Ако листата изглеждат слаби – в стаята е твърде хладно, веднага преместете растението на топло, защото в противен случай ще загине.

Нашият съвет: от октомври до март (в периода на зимуване) поставете на сухо полусенчесто място, където няма опасност от вредни насекоми. През март прехвърлете на по-топло, за да се развие отново. Каладиумът има нужда от свеж въздух, затова помещението, в което се отглежда, трябва редовно да се проветрява.