Камелията (Camellia japonica) от семейство Чайни (Theaceae) отдавна е завоювала сърцата на милиони хора по света. Известни са около 80 вида, които украсяват паркове, градини и домове по целия свят.

Камелията е симпатично вечнозелено храстче с височина от един до три метра, с лъскави тъмнозелени кожести листа, които са прекрасен фон за големите красиви цветове. Камелията цъфтис ярко- или бледорозови, бели или пурпурни цветове в края на зимата и през пролетта. Камелиите предпочитат хладни места. На топло цветовете имат картък живот.

Видове: Съществуват повече от 10 000 сорта камелии, като асортиментът постоянно расте.
Произход:Япония.Цъфтеж:рано напролет, с големи красиви бели, розови, червени или пъстри цветове, които достигат от 4 до 10 см.Светлина: непряка слънчева светлина.

Температура: 12-15 °C.

Поливане: да се поддържа влажността, но да не се преполива. Поливната вода да е мека (дъждовна или снежна). Почвата в саксията трябва да се поддържа умерено влажна, да не се допуска нито пресъхване, нито преовлажняване. През зимата трябва редовно да се пулверизират листата и пъпките, но цветовете трябва да се пазят.

Почвена смес: съставя се от торф, листовка, чимовка и пясък в съотношение 2:1:1:4. Почвата не трябва да съдържа варовик.

Размножаване: от юни до август, чрез резници от връхни млади леторасти. Субстратът се съставя от листовка и пясък или перлит и торф. Поставят се при температура 18-20 °C. Съдът се покрива с полиетилен.

Торене: Растението се подхранва през цялата година с изключение на юли и август. След като камелията прецъфти, е добре да се подхрани със силно разреден тор. В края на юни подхранването се прекратява.

Презимуване: Прибират се преди настъпване на нощни застудявания.

Място: Камелиите са изключително всискателни към температурата. Трябва да им се осигури прохладнио помещение и светло място, до което обаче не достигат преки слънчеви лъчи. Единствено когато залага цветните си пъпки – обикновено през юли-август, температурата трябва да е около 20-25 градуса. По-късно, докато пъпките съзряват, не трябва да превишава 15 градуса, а по време на цъфтежа оптималните градуси са 8-10.

Размножаване: След прецъфтяването започва пресаждането й с резници. Засаждането на младите растения трябва да става от средата на април до средата на юни.

Вредители, болести: Въшки, ръждива мана, изпадане на листата, ако зимува на много топло или при неправилно гледане през лятото.

Нашият съвет: спазвайте изискванията, като не повишавате излишно температурата и редовно проветрявате.

По време на цъфтежа не променяйте местоположението на саксията. При необходимост след като прецъфти (най-късно в края на юли) се пресажда.

Избягвайте резитбата на камелията,  освен ако е загубила добрата си декоративна форма или трябва да се премахнат болни клонки.

Ако листата на камелията окапват, няма място за безпокойство, ако това става в ограничени количества. Ако обаче цялостно жълтеят, капят и цветовете са оскъдни, става въпрос за хлороза, тоест недостиг на хлорофил.
Силно варовита почва, прекалено поливане или обратно, продължително засушаване са в основата на този проблем. Друга възможна причина са резки промени в температурата. Изкоренете растението, отстранете пръстта от корените и ги измийте на течаща вода. Подрежете леко корените и поокъсете клонките. Проверете дренажа и засадете отново в друга пръст.

Цъфтежът на камелията може да се регулира. За да се задържи, е необходимо напъпилото растение да се пренесе в тъмно и влажно мазе, където температурата е около 8 градуса, като не забравяте да поливате. Две седмици преди желания срок за цъфтеж растението трябва да се пренесе на топло и светло място.

Ако пъпките на камелията падат преди още да са цъфнали, причината е същата, като при окапването на листата – липса на вода или прекалено поливане.

Внимавайте за черен саждоподобен прах по листата, който показва наличие на обикновени или щитоносни листни въшки.