Катлея е орхидеята с най-едрите и красиви цветове, които са се превърнали в символ на цвета на това растение. Родът Катлея наброява около 50 вида с голямо количество природни хибриди. Естесвената им родина са Централна и Южна Америка. В клутура са разпространени  около 30 от видовете и стотици техни сортове. Наименованието катлея им дава известният ботаник Джон Линдли в чест на известния английски градинар от XIX век Уилян Катлей, който пръв открил тези орхидеи сред пратка от мъхове и папрати, пристигнала в Англия от Южна Америка.

Популярни видове и сортове

Различават се две основни групи:

Еднолистна група – растения с издължени месести и вретеновидни, а понякога и сплеснати псевдобулби с по един връхноразположен кожест лист. Цветоносът се появява от основата на листа на върха на новата издънка и носи няколко едри ароматни цвята. Преобладаващата окраска е розово-лилава и понякога бяла, но има и изключения с жълти нюанси в цвета.

От тази група са например видовете:

  • Cattleya labiata – първата открита през XIX век от европейските търсачи на орхидеи в мъгливите високопланински части на Андите.
  • Cattleya mossiae – открита във Венецуела през 1836 г. Наричат я още Великденската орхидея, защото периодът и на цъфтеж винаги съвпада с настъпването на Великден. Цветовете и са особено красиви в розово-лилави багри, устната е широка или толкова голяма колкото петалиите, също виолетово-пурпурна с бял край и жълто гърло. През годините тази катлея е събирана безогледно и много от естествените и места на обитаване са разрушени. Днес тя е застрашена от изчезване и за това е забранена за износ от Венецуела. През 1951 г. е обявена за национален символ на страната.
  • Cattleya gigas – това е най-едроцветната от калеите, с цветове с големина 20-27 см в диаметър в ефектни розово-лилави багри.
  • Cattleya dowiana – с красиви жълти цветове и голяма пурпурна устна със златисти линии. Този вид е изпозлван в създаването на много сортове, които именно на него дължат жълтия цвят на цветовете. Носи името на капитан Доу, чийто кораб е превозил много търсачи на орхидеи в Южна Америка и е докарвал техните находки в Европа. Тази орхидея е открита в Коста Рика и е най-красивата орхиедя на тази страна, но днес е доста рядка, защото много от находищата и са унищожени от колекционерите в миналото.

Двулистна група – растения с дълги цилиндрични псевдобулби, носещи по 2, а понякога и по 3 кожести листа. Цветоносът е връхноразположен с по няколко цвята от среден размер. Цветовете са с по-разнообразна окраска от тези на еднолистната група.

Такива са например видовете:

  • Cattleya skinneri – родината и е Коста Рика, където наричат тази орхидея още „растението на свети Себастиян” и я използват за украса на олтарите в църквите си и покривите на домовете си. Цветовете и са пурпурно-розови с бяло гърло на устната , която е у с по-тръбеста форма, тъканта на цветовете е блестяща и им придава загадъчна лъчистост.
  • Cattleya bicolor – открита в Бразилия през 1837 г., тази катлея се отличава с интересни цветове, обагрени в маслиненозелени и меднокафяви багри с ярка малиновочервена устна. Този вид често се използва в кръстоски с други видове за създаване на нови сортове.
  • Cattleya bowringiana – силно растяща, с до 20 немного големи цвята на цветонос, често използвана за кръстоски с други видове при създаването на нови сортове.
  • Cattleya granulose – ценен вид заради маслиненозелените цветове, които понякога могат да бъдат и жълто-кафяви с малиновочервени петънца по тях. Цъфти през лятото и цветовете и са много трайни. Този вид също често се използва като родителска форма при създаването на нови сортове. Среща се в Гватемала и Бразилия.
  • Cattleya intermedia – вид от Южна Бразилия с много красиви бледорозови до млечнобели цветове, понякога покрити с лилави точки. Също така впечатляващи са и междувидовите хибриди на катлеята, като лелиокатлея, софролелиокатлея и други.

Отглеждане

Сезонът на нарастване при голяма част от катлеите е в края на зимата и началото на пролетта, а сезонът от ранна пролет до късна есен. При по голяма част от видовете периодът на покой съвпада със зимата, а при някои зависи от потребностите на конкретния вид или сорт. В периода на покой поливанията са по-редки, не повече от 1 път в месеца, като тогава растенията само се опръскват по-често.

Всички катлеи са светлолюбиви, като средата на деня се препоръчва засенчване от слънцето, за да се избегне получаването на пригор по листата. Добър индикатор в това отношение е окраската на листата – когато са светлозелени, това е признак за добра осветеност на растението, ако са тъмнозелени, това означава, че светлината е недостатъчна, а когато листата придобият жълт цвят, това означава, че има преосветяване на растението. За да цъфтят, катлеите се нуждаят от много светлина.

Катлеите трябва да се поливат чак когато субстратът е напълно просъхнал, но им е необходима висока влажност на въздуха по всяко време на годината.

Любопитно! Цветовете на едроцветните катлеи притежават приятни аромати, които отличават един вид от друг, тъй като всеки един аромат е уникален и неповторим. Затова, ако отглеждате няколко вида едроцветни катлеи в дома си, ще се насладите по време на цъфтежа им на уникални ухания.

/материали от списание “Градината в четири сезона”/