Заради своя сравнително малък ръст и непренциозния си „характер” хамаеропсът е една от най-популярните стайни палми. Нейна родина е западното Средиземноморие – Пиренейския полуостров и Северна Африка. Хамеропс, който расте като храст, може да се срещне в почти всеки парк или градина на Южна Франция, Италия и Испания. През топлите месеци се чувства добре навън. Тогава растението трябва да се изложи на светло място, но така, че слънчевите лъчи да го огряват само няколко часа през деня.

Твърдите и остри листа стават най-красиви, когато разгънат сивите си плисета и постепенно разперят ветрилообразните си “пръсти”. Расте бавно или с единични стъбла или с няколко къси стъбла, събрани заедно, всяко със застъпващи се кръстосани ветрила.

Височина: 90-150 см, широчина – 90-150 см.

Светлина: слънчево място, през лятото може и полусянка.

Температура: през зимата – 5-7 °C, през лятото – 16 °C. Може да понесе няколко градуса под нулата, ако е на сухо.

Въздушна влажност: умерена.

Поливане: да се поддържа влажността. През лятото да се полива редовно, да се дренира добре и почвата да не подгизва. През зимата изчаквайте почвата да изсъхне преди да полеете.

Почвена смес: дренирана глинеста почва.

Торене: на всеки 3-4 седмици, от май до септември.

Размножаване: през пролетта, чрез отделяне на издънки. Може и със семена, които се засяват на дълбочина 2,5 см и се поставят при температура 24-27 °C.

Нашият съвет: използвайте тесни и високи саксии, голям размер. Леко пулверизирайте листата през лятото, но имайте предвид, че растението в естествената си среда вирее на сухи и песъчливи места. Избягвайте преполиването. Изрязвайте кафявите връхчета на листата, за да ги поддържате в най-добрия им вид. Кафявите връхчета често са признак, че палмата е била на твърде горещо или сухо.