Червената калина (Viburnum opulus) е вечнозелен декоративен храст или ниско дръвче. Наричат я още снежник, самодивско дърво, диво грозде и др.

Достига височина от 1-3 м и широчина 3 м. Листата са 3-5-делни, до 10 см, заоблено-яйцевидни. През есента листата се обагрят в оранжевочервено. Плодовете, корите, корените, листата и цветовете на червената калина имат лечебни свойства. Използват се като съдоразширяващо, успокояващо, противовъзпалително, диуретично, кръвоспиращо и стягащо средство. Плодовете са изключително богати на витамини и минерали.

В диво състояние калината е разпространена главно в умерения пояс на Северното полукълбо, като отделни видове се срещат в планинските части на Южна Америка и Югоизточна Азия, както и в Атласките планини в Африка. У нас расте из влажните и сенчести широколистни гори и храсталаци в планинските райони.

Цъфтеж: цъфти през май-юни, с бели цветове. Плодовете са дребни, червени, сочни.

Място: предпочита слънчево място до полусянка. Не понася силно засенчване.

Почва: свежа, богата на хранителни вещества. Всички вибурнуми са издръжливи и се чувстват добре във варовити почви.

Пресаждане: ако е необходимо, напролет.

Размножаване: ако се използват семена, плодовете трябва да се оберат в началото на зрелостта и да се промият веднага. В противен случай е нужна повече от една година, за да покълнат. Може да се вкореняват и резници, за предпочитане зелени, но може и зрели.

Съвет: червената калина е подходяща за отглеждане като единично градинско растение или като част от храстов бордюр. Някои калини (например V. tinus) могат да се отглеждат и като стайни растения или в съдове в градината. Не е необходимо редовно подкастряне, но ако искате да оформите короната, го направете след края на цъфтежа.