Цикламите са доста претенциозни растения, но ако се справите с грижите за тях ще Ви радват с красиви цветове през зимата от декември до март.

Цикламата е пренесена в Европа от гористите местности на Персия и у нас виреее само като саксийно растение.

Цъфтящите в стаята циклами често загиват, тъй като не понасят топлина. Те цъфтят добре и запазват листата си в светло и прохладно помещение при температура 8-10 градуса.

За да цъфтят по-дълго, наливайте вода в подложката им или по края на саксията. Не допускайте водата да попада на клубенолуковицата, в основата на дръжките на листата или на пъпките.

Не чупете части от изсъхналите листа или увехнали цветове. Това се прави в основата, до клубенолуковицата.

За да се радвате на обилен цъфтеж, трябва да осигурите на цикламата задължителен период на покой. Той започва след прецъфтяването, когато се намаляват постепенно поливките. Ако листата започнат да жълтеят без да изсъхват, поливането трябва да се прекрати и саксията да се внесе в избено помещение или на хладно място. Растението може да събудите в края на октомври и началото на ноември, като започнете да го поливате обилно. Добре е да се пресади в по-голяма саксия. При пресаждането горната половина на грудката се оставя над почвата.