Цинерарията е традиционно цъфтящо стайно растение. Тя е едно от най-разпространените растения за зимно и ранно пролетно цъфтене. Дръжте на хладно,  за да получите няколкоседмичен цъфтеж.

Не по-малко известна и използвана в парковете и градините е цинерария маритима, която произхожда от Южна Европа. Това е многогодишен вид, но се култивира като двугодишен или едногодишен. Листата са зимоустойчиви, перести, разделени на врязани дялове. Целият лист, особено долната му повърхност, е покрит с дребни сребристи власинки, които му придават сребрист бял цвят. Цветовете са дребни, жълти кошнички и нямат украсно значение. Тази цинерария се размножава чрез разделяне, стъблени резници и семена.

 

Произход: Канарски острови.

Височина: 30-75 см, широяина 25-45 см.

Цъфтеж: от януари до април, във всички оттенъци на розово и лилаво, цветовете са във формата на маргаритки.

Светлина: през зимата – непряка слънчева светлина, през лятото – полусянка.

Температура: по-хладни температури – около 10-15 °C, които ще удължат периода на цъфтеж.

Поливане: през зимата да се полива обилно, особено по време на цъфтежа, и да се дренира добре, през лятото да се поддържа влажността.

Почвена смес: съставя се от равни части листовка, чимовка и пясък.

Торене: не е задължително, но при подхранване на всеки две седмици след образуването на пъпките, се постига разклоненост.

Размножаване: през юни-юли, чрез семена, които се засяват на дълбочина 3 мм и се поставят при температура 13 °C. Поникват за 6-7 дни, след което се пикират и се засаждат в саксии с диаметър около 9 см. Засаждането е трудно, препоръчва се закупуването на нови растения.

Вредители: листни въшки и бели мушици.

Нашият съвет: поставяйте в хладни помещения. Поливайте редовно, но не преполивайте. Не мокрете листата и цветовете – появява се брашнеста маса, която предизвиква загиване на листата.