Tacca chantrieri е вид многогодишно цъфтящо екзотично растение с пълзящи коренища и ефектни листа на дълги дръжки, което у нас се отглежда в стайни условия и е известно с имената “черна лилия” и “цвете-прилеп”.

Необичайното при таката е това, че има черни цветове. Цъфти почти непрекъснато без ясно изразен сезон за покой. Цветовете, наподобяващи формата на прилеп, достигат до 30 см в диаметър и имат дълги “мустаци”, които могат да израстнат до 60 см. Съществуват в различни цветове, включително кафяв и бял (Tacca integrifolia), които са запазили характерните мустаци на черния сорт.

В диво състояние Tacca chantrieri се срещат в тропическите гори в провинция Юнан, Китай, където могат да достигнат височина до 1 м. Местното население ги отглежда, за да приготвя от тях вкусни ястия, шапки, лекарства и др.

Плодовете са сочни ягоди със семена. За да поникнат, те не трябва да престояват дълго, а да се сеят веднага след узряването. По-лесният начин за размножаване е чрез разделяне на коренището. Това става през пролетта в смес от торф и пясък.

Таката расте най-добре при висока влажност на въздуха, добре дренирана почва и непряка светлина. Издържа и до -3°C, но е добре в зимни условия температурата да не пада под 18°C. Полива се умерено през лятото и рядко през зимата. Може да се използва тор за орхидеи за подхранване.