Родина на давалията е Испания и обича топлината, въпреки че понася и температури, близки до нулата. Расте при ниска влажност и понася суша. Губи клонките си на студено, но при възстановяване на топлината израстват нови.

Давалията е наричана “заешка лапа” заради разпростиращите се кафяви мъхести коренища. Малки бучки върху клонките ги правят груби на допир – нетипична за папратите характеристика.

Температура: Лятото предпочита температура около 18-20°C, а зимата около 15 °C.

Осветление: Ярка, разсеяна светлина със засенчване от пряката слънчева светлина. Може да расте и без засенчване  поставено на изток.

Поливане: Обилно  през лятото, зимата умерено, но почвата винаги трябва да е влажна. Желателно е да се полива с престояла вода, несъдържаща варовик. При ниски температури намалете поливането и осигурете вода, колкото да предотвратите пълно изсъхване на почвата.

Торове: Подхранват се с минерални торове за стайни, декоративно-листвени растения от май до август на всеки две седмици ½ от стандартната доза. Не използвайте само течни торове за поливане.

Влажност на въздуха: Идеалната влажност е около 55-60%. Оросяват се много рядко и то от фин пулверизатор, в противен случай туфите вехнат.

Пресаждане: Всяка пролет, и само тогава когато корените запълнят саксията. Почвата е със слабокисела реакция. Почва–торт:листна:хумус: торфен мъх;пясък в съотношение 2:2:1:1:1.

Размножаване: Предимно с деление на коренището или филизи.

Проблеми на израстването
Листата жълтеят, появяват се кафяви петна – прекалено висока температура в помещението. Нежелателно е повече от 25°C за папратовите. Причина може да бъде също и хаотичният или недостатъчен полив или изгаряния от преките слънчеви лъчи.

Листата жълтеят, расте зле – прекалено ниска влажност в помещението, близост до отоплението.

Листата са бледи, полупрозрачни, отпуснати – прекалено интензивно осветление.

Давалията не расте- прекалено тъмно. Това  е сянкоиздръжливо, но не сянколюбиво. Възможно е саксията да е много тясна или почвата е прекалено тежка или плътна.

Листата могат да пожълтеят, кафенеят, засукват се и падат, младите листа увяхват и отмират- прекалено ниска температура в помещението, студено течение, полив със студена или хлорирана  вода.

Съвет:

Давалията много лесно се размножава с резници. На мъхестите зайчи лапички се появяват самостоятелни храстчета. Отрежете част от лапичките  с такива храстчета, пригответе почвената  смес от равни части листна почва, торфен мъх и пясък. Резниците нямат корени но отрязаните лапи не бива да се заравят в почвата- просто  ги закрепете с керамзит.  Навлажнете почвата с новото растение и поставете растението в полиетиленов пакет. Не е необходимо да завързвате.