Декоративното кафе е едно от много харесваните саксийни растения от българите.

Кафето е топлолюбиво вечнозелено растение. С възрастта долните клони се вдървесиняват и образуват ствол. Листата са с дължина 20-30 см, срещуположни, овални, достатъчно широки, с вълнист край, тъмнозелени, блестящи.

Родина: тропична Африка.

Цъфтеж: от юни до октомври, с ароматни, бели, звездовидни цветове. Първоначално се превръщат в зелени, а след това в ягодовидни червени плодове, които приличат на вишни. Във всеки плод има по 1-3 зърна кафе. Бъдете търпеливи, защото растението цъфти през 3-4 години.

Видове: Има повече от 50 вида кафе. Размерите им са до 1,2 м, когато са в саксия. Съществуват форми с пъстри листа, с листа с по-дребни размери, но с по-красиви цветове.

Светлина: светло място, защитено от преки слънчеви лъчи.

Почва: хумусна почва, пясък и листовка.

Пресаждане: всяка пролет, през 2 години.

Торене: от април до август, с торове за стайни цветя, на всеки 2 седмици.

Поливане: Поливайте обилно през лятото с мека, хладка вода, но избягвайте натрупването на влага. Намалете поливането през зимата. Всеки ден опръсквайте растението с пулверизатор и поставете саксията на слой влажни камъчета, особено през зимата.

Размножаване: Чрез стъблени резници през лятото, без достъп на въздух, в миниоранжерия, с подгряване на почвата. През пролетта може да засадите кафеените зърна.