Орхидеята е типичен епифит (растение, живеещо по клоните и стволовете на дърветата в горните етажи на тропическата гора). Това е отразено и в името на този род орхидеи – дендробиум, образувано от гръцките думи „dendron” – дърво, и „bios” – живот. Родът е много голям и включва над 2000 вида, срещащи се основно в Индоазиатския регион – Китай, Япония, Индия, остров Шри Ланка, тихоокеанските острови, а също и Австралия и Нова Зеландия.

Описание

Епифитни растения най-често с цилиндрични, наребрени или гладки, изправени или леко полегнали стъбла, които при много видовете са удебелени.  В зависимост от вида варират и в дължината си, която може да е то няколко сантиметра, но и да достигне до няколко метра. Имат добре развити корени, покрити с веламен. Някои от видовете дендробиум имат истински псевдобулби, докато други видове са с тънки тръстикоподобни и наделени стъбла, често наричани туберидии и които всеки нов сезон дават ново нарастване. Съцветията най-често са гроздовидни и разположени във връхните части на стъблата. Листата са нясноланцетни или елиптични, разположени по цялотостъбло или само в неговата връхна част. Видовете дендробиуми, растящи в климатични зони със сух сезон, са листопадни. В края на първата или втората година от своето развитие хвърлят листата си. Цветовете са разнообразни по форма, размер и окраса. Багрите са розови, виолетови или златистожълти, а при някои видове и бели. Понякога имат и аромат.

Популярни видове и сортове

Заради голямото си видово разнообразие дендробиумите се разделят на няколко групи, но за отглеждане в стая най-популярни са следните видове:

Благородният дендробиум (Dendrobium nobile) – изящен вид с повече от 80 вариетета, един от най-известните дендробиуми. Притежава красиви цветове, излизащи най-често в група от 3 цвята от възлите на другодични стъбла.

Дендробиум Фаленопсис (Dendrobium phalaenopsis) – е вид от Австралия с красиви и сравнително едри цветове, появяващи се през пролетта по връхните части на стъблата върху изящни и леко наклонени цветоноси. Видът има и вариетети с бели цветове. Създадени са около 100 сорта този вид, наричани още хибриди дендробиуми, чиито цветове са едри и в зависимост от срота са обагрени в бяло, розово, виолетово или жълто-кафяво. Те се отглеждат главно за рязан цвят и много често може да се намерят в търговкста мрежа през месец март.

Dendrobium chrysotoxum – вид от Бирма с красиви златистожълти цветове, събрани в съцветия, излизащи от връхните възли на стъблата. Цъфти през ранната пролет.

Dendrobium chrysanthum – отново вид със златистожълти цветове, събрани в грозд по 6 цвята в горните междувъзлия на стъблото. Расте в Непал и Бирма и цъфти в късната есен.

Отглеждане

Обичат да са на светло, но без дирекно слънце. Възрастните растения се нуждаят от 100C разлика между дневната и нощната температура. Осигурете 15-160C през нощта и 25-300C през деня, като увеличите въздушаната циркулация и влажност. При температура под 100C може да опадат листата или да загубите растението. Тъй като естествената среда на дендробиумите е в Югоизточна Азия, където зимите са студени със сух въздух, а лятото е топло и с висока влажност, в периода ноември-февруари този род орхидеи не се поливат, а само се опръскват през 2-3 седмици, ако въздухът в помещението е сух. През 6 седмици почвеният субстрат в саксията може да се накисне за около час. През февруари поливането отново се възстановява, за да се стимулира развитието на нова коренова система и стъбла. През периода на активен растеж поливайте по два пъти на седмица до ноември.

/материали от списание “Градината в четири сезона”/