Листата на ехмеята са дъговидни и извити навън, жилави и сиво-зелени на цвят и образуват естествена “ваза” за улавяне на дъждовната вода. В природата се срещат повече от 170 вида ехмеи. 

Цъфти на втората и третата година. Малките сини цветове постепенно почервеняват и имат картък живот, докато прицветниците са по-дълготрайни. Всяка розетка има по едно съцветие, което увяхва бавно. Месеци след цъфтежа се появяват нови розетки.

Въпреки тропическия си произход ехмеята понася разнообразни условия. На сухо и горещо обаче листата стават кафяви.

Семейство: Ананасови / Bromeliaceae

Произход: тропичните гори на Южна Америка – Бразилия и Перу.

Височина: 38-75 cм, широчина – 38-60 cм.

Цъфтеж: от юли до септември, с жълти, оранжеви, червени, синьорозови или сини цветове.

Светлина: непряка слънчева светлина или полусянка. Жизненонеобходима е за цъфтежа.

Температура: през зимата 13-15 °C, през лятото 15-24 °C.

Влажност: висока.

Поливане: оставяйте почвата да изсъхне между две поливки. Фунията ( “вазата” между листата) трябва да е постоянно пълна с мека вода, която се сменя през 1-2 месеца.

Почвена смес: съставя се от торфена и пеьъчлива почва в съотношение 2:1. Не понася варовити почви.

Торене: на всеки 3-4 седмици, от април до август, с умерено силен тор, който се добавя към водата за поливане.

Размножаване: след като растението прецъфти и цветовете опадат, прицветникът се реже на нивото на почвата, а издънките около него се оставят, за да заместят основното растение след цъфтежа. Когато достигнат дължина 13-15 cм, се изваждат, оставят се да изсъхнат около 1 денонощие и се засаждат. Пулверизират се, почвата се покрива с камъш и се поставят при температура 21-27 °C.

Нашият съвет: използвайте дъждовна вода при поливане. Ако водата е твърда, добавете 1 с.л. оцет на литър вода. Малка саксия е достатъчна за голямо растение, за стабилност изберете керамичен съд или кашпа.