Големият бариерен риф – кораловият рай на Австралия

Големият бариерен риф, или “кораловият рай на Австралия”, е известен като най-голямата биосистема на планетата и един от малкото обекти, които могат да бъдат наблюдавани от открития космос. Той представлява обширна система от коралови рифове и острови намиращи се в Коралово море на североизточния бряг на Австралия.

Съставен е от близо 3 000 коралови рифа и 900 острова и е на възраст 18 милиона години. Дължината му е 2500км, започвайки от Тропика на Козирога до Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, отделящ Австралия от Нова Гвинея, а ширината му варира от 2 до 150км. Площта му обхваща 344 400 кв.км.

Големият бариерен риф е най-голямата в света екосистема, представляваща колония от коралови полипи. Срещат се 400 вида корали. По-голямата част от тях са твърди корали-гъбовидни корали, мозъкообразни корали и така наречените “еленови рога”. Окраската на тези корали варира от червен до тъмно жълт цвят. Срещат се меки корали, при които отсъства карбонатен скелет – заменен е от малки твърди кристални структури, наречени склерити.

Споделете статията и с Вашите приятели:
Tweet

Подобни статии