Голите охлюви нанасят невъзвратими вреди. Те ядат практически всичко. За няколко минути могат да унищожат надземната част на млади и сочни растения до самия корен.

На първо място от профилактичните мерки са методите, водещи до подобряване качеството и структурата на почвата. Наред с това е и подборът на растенията, привличане на птици, жаби, гущерчета, таралежи за естествен контрол на охлювите.

Много ефикасен е екологичният гранулат SSG (Slug sttopa Granules), който се разтваря около растенията и действа през целия сезон. Продават се и специални пластмасови венци, с които се обграждат растенията (леко се вкопават в почвата) – декоративни храсти и дървета.

Сред растенията, които охлювите не обичат, на първо място са чесънът, лютите чушлета и горчицата. Те могат да се използват като фито настройки, с които да се пръска. Подобно действие имат лавандула, градински чай, мащерка и розмарин.

Практикува се също пръскането на почвата и листата с кофеинов разтвор. Достатъчно е напръскването с 0,1%-ов разтвор и неприятелите ще изчезнат от градината. За да получите 0,1%-ов кофеинов разтвор, трябва да разтворите в чаша с вода двойна доза кафе.

Прахообразната вар разлага голите охлюви само за 1-2 минути на дървесна пепел. Спепелта може да се поръсват растенията и за известно време няма да бъдат нападани от охлщви.

От средствата за биологичен контрол по-популярна е субстанцията Nemaslug, в коятпо са развъдени хищните нематоди Phasmarhabditis Hermafrodit. Те са потенциални убийци на голите охлюви и са абсолютно безвредни за хората и околната среда. Разрежда се с вода и с лейка и се поливат местата, които ще се засяват и засаждат. На обработените места голите охлюви загиват до една седмица. Едно поливане е ефективно за около 15 дни. Неудобството е, че биопрепаратът е със срок на годност 3-4 седмици от датата на производството му.

Внимание! Химическата борба с охлювите е крайна мярка и трябва да се прилага по изключение.

/материали от вестник “За градината”/