Хемерокалисът е многогодишно растение от семейство Liliaceae – Лилиеви. Води началото си от Източна Азия. Наименованието на рода произлиза от гръцките думи “хемера” – ден и “калос” – красота и е свързано с това, че всеки цвят цъфти само ден. На височина достига до 1 м. Има богата коренова система с удебелени шнуровидни корени.

Цъфтеж: хемерокалисът цъфти през юни-август, с големи фуниевидни жълти, оранжеви, червени или розови цветове, които траят само един ден.

Място: може да расте, както на много сухи места, така и на задържащи вода, изложени на силно слънце или сянка.

Светлина: Лесно се адаптира, като може да вирее на сянка и полусянка, но обилен цъфтеж се наблюдава само при добра осветеност. При силно слънце цветът на хемерокалиса прецъфтява по-бързо.

Почва: не е взискателен.

Поливане: Мощната коренова система позволява доставянето на влага за растението от дълбочина и не се влияе от повърхностното засушаване на почвата.

Размножаване: чрез разделяне на коренищата през есента или рано напролет. Засажда се на разстояние 30 x 30 см. Добре е да се делят 5-6-годишни растения. Може и чрез семена, но в този случай не се запазват родителските характеристики.

Нашият съвет: не изисква особени грижи. През зимата изрежете надземната част на растението. Хемерокалисът се развива добре на сухи и влажни терени, затова е подходящ за засаждане около естествени или изкуствени водоеми, алпинеуми и скални кътове.