Коледната звезда е един от малкото видове, цъфтящи през зимата.

Червено цъфтящият вид (този с червени прицветници, които погрешно се считат за цветове) се е превърнал в коледен символ в Америка, Западна Европа, а от сравнително скоро време и у нас, въпреки че е сравнително нов вид и произхожда от Мексико. Може да комбинирате коледните звезди с бодлива зеленика с плодчета.

Коледната звезда е типично растение на късия ден, т. е. развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато денят е къс.

Височина: 30-45 см, широчина – 30-38 см.

Цъфтеж: през зимата, с червени, бели или жълти цветове на прицветниците.

Светлина: през зимата – добре осветено място, през лятото – непряка слънчева светлина. Изгарящото слънце
нанася вреди.

Температура: през зимата – 18 °C, през лятото – 13-26 °C. Избягвайте поставяне на
студено и сухо.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: обилно, като почвата се оставя да изсъхне между две поливки, докато листата започнат да показват леки признаци на увяхване

Почвена смес: съставя се от равни части листовка, разложен оборски тор, градинска почва и пясък.

Торене: на всеки две седмици, от края на пролетта до края на лятото, с умерено силен балансиран течен тор.

Размножаване: през юни, чрез резници, които веднага се потапят в хладка вода и се поставят при температура 22 °C.

Съвети и грижи: не пулверизирайте листата. По време на цъфтежа поставяйте на добре осветено място и поливайте редовно. След прецъфтяването дайте почивка на растението – отрежете стъблата, като оставите само 10 см от тях, преместете растението на по-хладно място и разредете поливките. През април
е необходимо да напоите почвата с вода, за да подновите растежа. Когато започне да
расте добре, пресадете в същата саксия, но с нова богата торфо-почвена смес. През лятото дръжте саксията на сянка и подхранвайте с течен тор. Преди зимата, за да се подготви коледната звезда за цъфтеж, т.е. оцветяване на връхните прицветници, в продължение на един месец се държи на тъмно и се покрива с торбичка, която се сваля за 6-7 часа през деня. Цъфтежът започва в началото на декември.