По света има разнообразие от коледни традиции. Някои от тях може да Ви се сторят дори странни или забавни. Ето и част от коледните традиции в някои държави:

В Русия и Украйна Коледа се празнува на 7-ми януари, а не на 25-ти декември, както в повечето държави. Разминаването се получава, тъй като използват Юлианския календар при честване на религиозните празници. На Бъдни вечер се изричат специални молитви, а 12 ястия присъстват на трапезата в чест на дванадесетимата апостоли.

В Ирландия традиционно хората оставят отвън пай с кайма и бутилка Гинес за Дядо Коледа.

Коледна традиция в някои части на Испания, Португалия и Италия е пресъздаването на Витлеемска сцена с Дева Мария, Йосиф и бебето Иисус.

В Чехия неомъжените жени правят необичаен ритуал на Бъдни вечер, за да разберат дали ще се омъжат през следващата година. Застават с гръб към вратата и хвърлят една от обувките си през рамо. Ако обувката падне с тока към вратата, момичето ще остане неомъжено и през новата година. Но ако предната част на обувката сочи към вратата, значи, че ще се изнесе от къщата на родителите си и ще готви сватба.

В Каракас, столицата на Венецуела, сутринта на Бъдни вечер пътищата са затворени за автомобили и много от хората се движат с ролкови кънки.

Според норвежки древни вярвания вещици и зли духове излизат на Бъдни вечер, за да откраднат метли, с които да кръстосват небето. Затова на Бъдни вечер в Норвегия скриват всички метли и подобни почистващи пособия.

В Холандия Коледа се празнува на 6-ти декември. Тогава Дядо Коледа и неговият верен кон оставят бонбони и ядки за послушните деца, които от своя страна са напълнили обувките си със сено и захар за коня.

В Германия вечерта на 6-ти декември децата оставят обувка или ботуш отвън и на следващата сутрин бонбони и малки играчки се появяват в тях.

За много хора в Китай традиционната коледна вечеря е Kentucky Fried Chicken (KFC). Толкова е популярно, че трябва да си направите резервация, за да ядете в KFC на Коледа в страната.

В Гренландия традиционно на Коледа се ядат пуйка, шунка, боровинков сос, пайове, пудинг, но и „kiviak” –  сурово месо от местен вид птица, обвито в тюленска кожа, което престоява под камък няколко месеца. Повечето местни го считат за деликатес.

В Словакия в началото на вечерята на Бъдни вечер главата на семейството взема лъжица, пълна с традиционното ястие Локса, и я хвърля към тавана. Колкото повече от сместа остане на тавана, толкова по-богата ще е годината.