Ако тревата ви израсне много висока и буйна, трябва да я окосите. Всеки вид трева изглежда добре и се запазва здрава на определена оптимална за нея височина. За се придържате колкото се може по-близко до тази височина, използвайте косачка. Подстригването на тревната леха прекалено ниско е също толкова неправилно, колкото и оставянето й прекалено висока. Основното правило при косенето е никога да не се отрязва повече от една трета от дължината на листото. Общо взето това означава косене приблизително веднъж седмично.

Бурно избуяващите треви обаче изискват косене два пъти седмично. През студена пролет и есен подстригвайте тревите до 2 1/2 инча. Когато температурите достигнат 80 градуса F, оставете тревата да израсне по-висока – например до 3 1/2 инча за ливадна власатка (Роа pratensis). Тя няма да изглежда така добре като ниско окосената трева, но ще бъде по-здрава. Високите листа засенчват почвата, консервират влагата и пречат на семената на плевелите да поникнат.

Правилно подбраната трева, добрата почва и навременните грижи ще ви изстрелят на пистата за шампиони по отглеждане на тревни лехи. Бъдете търпеливи – тревната леха, като всяка друга жива част на вашия ландшафт, изисква няколко сезона, за да стигне до зрелост и да се оформи напълно. Когато това стане, не се изненадвайте, като видите как вашите съседи ахкат от възхищение и се чудят какъв е вашият секрет за тези успехи.

/материали от royalpark.bg/