Този вид млечка, известен и като Исусов венец (трънен венец) или с латинското си наименование еуфорбия, е сравнително лесен за отглеждане бодлив храст с разклоняващи се сивкави стъбла с бодли. Той е сукулентно растение от сем. Млечкови (Коледната звезда принадлежи към същото семейство). Младите бодли са тъмновиолетови, а с времето потъмняват до черни. Листата са средно големи, овални, с късо острие на върха.

Ако го отглеждате правилно ще се радвате на храст, отрупан с цветове целогодишно. От октомври до март растението е в покой, когато частично опадват листата.

Родина: остров Мадагаскар.

Височина: до 180 см.

Цъфтеж: цъфти през цялата година в червено, оранжево, жълто, бяло или розово. Съцветията излизат от пазвите на листата на цветни дръжки.

Светлина: Исусовият венец вирее и на сянка, но предпочита светло място без директни слънчеви лъчи, за да цъфти обилно.

Поливане: през лятото поливайте еуфорбията редовно, като изчакате почвата да засъхне, а през зимата внесете на топло и намалете поливането. Ако в стаята е студено, поливайте много рядко.

Торене: през лятото подхранвайте веднъж седмично с тор за кактуси.

Почва: предпочита добре дренирана почва, например смес от градинска почва, пясък и листовка.

Размножаване: най-лесно се размножава чрез резници. Изрязва се младо клонче и се изчаква млечната течност да изсъхне, след което клончето се слага във вода, за да пусне корени, или се бодва в пясък.

Грижи: Исусовият венец е чувствителен към промени в местоположението. Отглеждайте го в саксия в градината или на балкона на шарена сянка, а през периода на покой го внесете вътре. Исусовият венец е подходящ и за отглеждане като бонсай.

Внимание!!! Растението е отровно. Млечният му сок може да предизвика изгаряне на кожата или да раздразни роговицата при попадане в очите. Задължително работете с ръкавици и си измивайте ръцете след досег с растението.