Основните хранителни вещества са жизнено необходими за един здравословен начин на живот, затова е добре да познаваме техните хранителни източници.
Хранително вещество и неговата роля | Хранителни източници |
Бета-каротин (антиоксидант, преобразуван във витамин А) | Жълти и оранжеви зеленчуци и плодове, зеленолистни зеленчуци |
Желязо (пренасяне на кислорода) | Яйца, раци, миди, скариди и др. подобни, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, морски водорасли, фурми, смокини, стафиди, семена, какао |
Йод (образуване на хормоните на щитовидната жлеза) | Месо, риба, раци, миди, скариди и др. подобни, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, чушки, морски водорасли, йодирана сол |
Калий (баланс на течностите, функциониране на мускулите) | Пълнозърнести продукти, ядки, семена, зеленчуци, плодове, какао |
Калций (поддържа костите и зъбите) | Мляко и млечни продукти, риба, пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки, зеле |
Магнезий (произвеждане на енергия, функциониране на нервите, регулиране на инсулина) | Риба, раци, миди, скариди и др. подобни, месо, пълнозърнести продукти, ядки, зеленолистни зеленчуци, гъби, морски водорасли, семена, какао |
Мед (усвояване на желязото, използване на енергията, функциониране на нервите) | Риба, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, гъби, авокадо, чесън, морски водорасли, ядки, какао |
Незаменими мастни киселини (регулират нивото на мазнините в кръвта, произвеждането на хормони) | Пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки, морски водорасли, студенопресовани растителни масла, зеленолистни зеленчуци |
Селен (антиоксидант) | Млечни продукти, риба, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, гъби, чесън |
Фибри (функциониране на червата) | Пълнозърнести продукти, зеленчуци, бобови растения, плодове, ядки, семена |
Флавоноиди (антиоксиданти) | Пълнозърнести продукти, ярко оцветени зеленчуци и плодове |
Фолиева киселина (образуване на червени кръвни телца, делене на здравите клетки) | Черен дроб, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, плодове, ядки, мая |
Фосфор (поддържане на костите и зъбите) | Жълтък, риба, раци, миди, скариди и др. подобни, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, соя, млечни продукти |
Хром (регулира нивото на кръвната захар) | Сирене, пълнозърнести продукти |
Цинк (растеж и възпроизводство, действие на ензимите, функциониране на имунната система) | Млечни продукти, риба, раци, миди, скариди и др. подобни, месо, пълнозърнести продукти, бобови растения, кореноплодни зеленчуци, чесън, кълнове |
Витамин А (поддържане на кожата, косата и очите, функциониране на имунната система) | Млечни продукти, яйца, риба, бобови растения, студенопресовани растителни масла |
Витамин B комплекс (правилна обмяна на веществата, функциониране на нервите) | Млечни продукти, риба, месо, бобови растения, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, семена, ядки |
Витамин C (еластичност на кръвоносните съдове, заздравяване на рани, антиоксидант) | Цитрусови и повечето други плодове, броколи, чушки и почти всички останали зеленчуци |
Витамин D (поддържане на костите и зъбите) | Млечни продукти, жълтъци, морски водорасли, ядки, тлъсти риби, рибено масло |
Витамин E (антиоксидант, функциониране на мускулите, образуване на червени кръвни телца) | Растителни масла, яйца, риба, пълнозърнести продукти, леща, боб, ядки, семена |