Солейролията  е малко, непретенциозно стайно растение с голям чар. Прилича на килим от плътно събрани листа, което я прави идеална за прости аранжировки или зелена покривка за саксии с други растения, които се нуждаят от висока влажност на почвата.

Расте буйно, но може да подрязвате с ножици или да откъсвате ръчно издънките.

Двете цветни вариации на вида са “Aurea”  и “Variegata”. Изрязвайте им едноцветните филизи, за да не се върнат към обикновения зелен цвят.

Семейство: Копривови – Urticaceae.

Родина:  тропическите гори на о. Майорка, Корсика и Сардиния.

Цъфтеж: на пролет – със сребристо-зеленикави звездовидни цветчета.

Температура: 10 – 16 ºС, зимата понася температури до -5 ºС.

Светлина: Непряка слънчева светлина.

Поливане: Поддържайте влажна почвата. Листата бързо стават кафяви, ако растението изсъхне.

Пръскане: Пръскайте обилно!

Влажност: Нуждае се от висока въздушна влажност!

Торене: През пролетта и  лятото се тори на 2 седмици в подложката, за да не се повредят листата на разтението. Ако го пресаждате ежегодно, може и да не се тори.

Пресаждане: Желателно е да се пресаждате  Солейролията всяка година. Обикновенно това става през пролетта. За съжаление това е трудно да се направи, без да се повреди растението. Поради тази причина може направо да го подмените. Нуждае се от добър дренаж, рехава почва която пропуска въздух. След като бъде пресадено растението не трябва да се полива 2 дни и се държи на прохладно място.

Размножаване: Заровете по-дълбоко резник във влажна почва, дръжте на хладно и влажно – скоро ще се вкорени и ще започне да расте.

Опасности: Най-големите опасности са двете крайности – или преполиване или засушаване на почвата.

Вредители: Акари.