През последните две десетилетия популярността на японските градини е нараснала значително. Може би това се дължи на все по-забързания начин на живот и нуждата от сравнително слаба поддръжка на градината, или може би на очарованието на този градински стил, който е напълно различен в структурата и външния си вид, с присъщата му атмосфера на хармония и спокойствие.

Произходът и историята на японските градини е очарователен, но твърде сложен, за да се опише напълно. Накратко типичната японска градина произлиза от религиозни вярвания и желанието да се постигне баланса на Ин и Ян в ежедневния живот. Всяка японска градина е създадена за различни цели, като церемонии за пиене на чай или за отдих. Но един конкретен дизайн, “Дзен градината“, е възникнал специално за насърчаване на съзерцанието и медитацията, това е вероятно най-спокойния градински японски стил. Една интересна особеност на “Дзен градината”, или “Скалната градина” е, че елементът на водата се заменя с бял пясък.

Като цяло японските градини обрисуват идеализирани пейзажи в умален вид. Всички японски градини съдържат вода под някаква форма, като езерце или малък поток, или както в “Дзен градината”, символът й е заменен от бял пясък. Водата създава баланс с камъните, следователно вода и камък, поставени заедно, представляват хармонично състояние.