Петунията е едногодишно тревисто растение от сем. Картофови (Solanaceae) с ефектни ярки цветове. Произлиза от тропичните части на Южна Америка и преди всичко от Бразилия, откъдето и получава названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) поради удивителната прилика между двете растения).

Традиционно петуниите са подходящи за лехи, бордюри, висящи кошници, контейнери. Бързорастящите хибриди на висящата петуния могат да попълнят празните места в смесените лехи или след изваждането на луковичните растения.

Многобройните сортове се делят на 4 групи: Multiflora – за засаждане в лехи, Grandiflora – едроцветни, Miliiflora – обилно цъфтящи, разклонени и наситени, Surfinia – каскадни, дребноцветни.

Сортовете с едри цветове се нуждаят от защита срещу вятър и дъжд, защото са много крехки.

Цъфтеж: от май до септември, с разнообразни цветове.

Произход: Бразилия, Аржентина.

Място: петунията обича ярко слънце. Засадете растенията на светло място, защитено от вятър.

Почва: богата на хранителни вещества, умерено влажна.

Поливане, торене: поливат се обилно и се наторяват слабо всяка седмица.

Вредители, болести: предимно листни въшки.

Размножаване: основно петуниите се размножават чрез семена. Семената са много дребни, засяват се през януари, за да зацъфтят през втората половина на май. По-кичестите сортове на петунията се размножават по-често чрез резници. Готовият разсад се засажда на разстояния 25 x 30 см. В сандъчета или висящи кошници засаждайте по 3-5 растения.

Други грижи: прецъфтелите цветове се отстраняват. След първото цъфтене (края на юли/началото на август), когато растенията пускат все по-дълги филизи и започнат да падат, се подрязват наполовина. Петуниите се възстановяват за 14 дни, израстват бухлати и отново цъфтят пищно. Петуниите се комбинират добре с балконски цветя с дребни цветове, като маргарита, фелиция, лобелия, синя паричка.