Тревните лехи се нуждаят от подхранване, както и от напояване, но прекомерното наторяване може да е също толкова вредно, колкото и прекомерното напояване. Прекалено голямо количество торове оставят растенията слаби и с тежка горна част, като ги правят лесна мишена за болести и насекоми. Наторявайте само ако почвените тестове показват недостиг на хранителни вещества. В противен случай трябва да нахраните вашата тревна леха с „лека закуска”, като я наторявате само по време на бурния растеж през пролетта и есента.

Видът на избрания от вас тор и момента на полагането му зависят от сорта на тревата. Повечето торове, които се предлагат на пазара, съдържат азот, фосфор и калий. За тревата най-важен от тези компоненти е азотът, който помага за растежа на листата и свежия им зелен цвят. Вие имате чудесен източник на азот – окосената трева. Поставянето на парчета окосена трева върху тревната леха е евтин и лесен начин за наторяване.

Въпреки че сте положили всякакви усилия да поддържате тревната леха добре подхранена и без болести, тя пак ще стане жертва на плевелите. Можете да изскубвате плевелите с ръка, но ако не изтръгнете цялото растение, ще се окажете в положение още много пъти да се навеждате и да дърпате отново и отново. Плевели на голяма площ изискват решение на въпроса по химичен начин.

Ако сте имали проблем с плевелите предишната година, третирайте тревата с хербицид още рано пролетта. Обработката преди покълване (периода след посяване и преди покълване) може да унищожи пълзящите плевели, като убие младите растения при поникването им. Още едно третиране през късната есен може да помогне да се унищожат глухарчетата и другите широколистни (нетревни) плевели. За да спестите време, плевете и подхранвайте едновременно чрез третиране с комбинация от хербицид и тор. Ако сте предпазливи по отношение на използването на химикали, опитайте със сапунени хербициди, които са по-слабо токсичната алтернатива. През лятото, когато тревната леха е подложена на много високи температури не прекалявайте с хербицидите.

Ако всичкото това подхранване и плевене звучи малко стряскащо, може да помислите да ползвате платени услуги по поддържане на тревни лехи. Сравнете цените със сумата, която ще ви струва, ако поддържате лехите сами. Може да се окаже, че цените са близки.

/материали от royalpark.bg/