Колмар е малко живописно градче във Франция. Това вълшебно място се счита за един от най-красивите градове в Европа. Когато се озовете там за първи път, ще се почувствате като в приказка. Живописните старинни улици и къщички привличат туристи от всички краища на света. Отлично запазени са цели квартали в средновековен и ренесансов стил.

Колмар е известен със своята архитектура, в която се преплитат готически и римски елементи. Този малък град е своеобразен музей на открито.

Градът се намира в северната част на Франция, в област Елзас – близо до немската граница. Слави се не само с магията на своите цветове, но благодарение на топлия мек климат, Колмар е идеално място за отглеждане на грозде от местните жители. Градът е удобно разположен на елзаския път на виното и е наричан “столица на елзаското вино“.

В допълнение към производството на вино, Колмар е и място за любителите на изисканата кухня.
Благодарение на местния колорит, градът е столица на френските фестивали. Някои от най-известните от тях са:
– Колмарски международен фестивал, който се провежда през юли под артистичното ръководство на руския диригент Владимир Спиваков;
– Празникът на елзаското вино (Foire AUX Vins d’Alsace) се провежда през август, когато присъстват стотици винари участници, провеждат се десетки концерти и се стичат почти четвърт милион посетители;
– Джаз фестивал, провежда се през септември;
– Колмарски кинофестивал, провежда се през октомври.

Колмар, с неговите площади, фонтани и канали, наричан още “Малката Венеция” (La Petite Venise), е и роден град на Фредерик Бартолди, който е проектирал Статуята на свободата, и художника Мартин Шонгауер.
Особен чар и възхищение излъчва града през нощта, когато са запалени старинните фенери по улиците.