Аронията може да се размножава чрез семена, издънки, хоризонтални и дъговидни отводи, зелени и зрели резници, чрез присаждане, разделяне на храста и клонално микроразмножаване, като за производство на посадъчен материал в масовата практика най-често се използва семенното размножаване и вкореняването на зелени резници.

Размножаване на арония чрез семена
За разлика от къпината, касиса, френските грозда и бодливото немско грозде, при аронията този начин на производство на посадъчен материал е възможен, тъй като получените семеначета запазват генотипа на изходните растения. Семената се събират след отделяне на сока от зрелите плодове и получената каша от семена и плодово месо се остави да престои 1-2 денонощия накиснати във вода. За да се повиши процента на кълняемост, семената трябва да бъдат стратифицирани. За целта те се смесват с едрозърнест пясък (1:4) или торф (1:2), като по време на стратификацията, чиято продължителност е 3-4 месеца при температура 4-5°С, субстрата се поддържа влажен. Стратифицираните семена се засяват в края на март – началото на април, а пикирането на поникналите семеначета се извършва в края на май – началото на юни, когато имат добре развити 4-5 същински листа. Поради бавния растеж през първата година, до края на вегетационния период пикираните семеначета не успяват да се развият в годни за засаждане на постоянно място растения, което налага тяхното доотглеждане и през следващата година.

Размножаване на арония чрез зелени резници
Размножаването на арония чрез вкореняване на зелени резници не се различава съществено от това на останалите ягодоплодни култури. Подходящи за набиране на резници са младите в период на активна вегетация добре развити едногодииши прирасти от клоните с различна възраст. Препоръчва се прирастите да се събират рано сутринта и още същия ден да се нарежат на резници с дължина 10-15 см включваща 3-4 междувъзлия. За да се повиши процентът на коренообразувалите резници е необходимо преди засаждане да се третират с растежни регулатори (индолилмаслена киселина – ИМК или индолилоцетна киселина – ИОК). Условията на отглеждане са същите както при другите култури размножавани със зелени резници. Коренообразувалите резници се пренасят през пролетта на следващата година в питомник за доотглеждане.

От останалите методи на вегетативно размножаване на аронията, интерес представлява клоналното микроразмножаване, тъй като аронията се поддава по-лесно на тъканно култивиране от повечето от останалите ягодоплодни култури.

/материали от agronet.bg/