Росянката е дребно, многогодишно растение, отнасящо се към насекомоядните. Името му идва от гръцката дума за „роса”, поради малките капчици разположени по върховете на власинките на листата му, наподобяващи росата. Тези власинки (ластари) са обединяващото между всички видове дросера. А капчиците вещество, подобно на туткал, е това, с което всъщност хващат насекомите.

Насекомите се залепват за него и докато опитват да се отскубнат, предизвикват вибрации върху листата, растението ги усеща и листото започва да се навива, за да хване още по – здраво уловената жертва. Затваря се бързо около хванатата мушица, след което тя бива разградена със специален ензим, който се секретира от средната част на листото. Този ензим съдържа парализиращи и разтварящи ферменти. Меките части на насекомото се разграждат и растението ги асимилира. Когато преработи плячката, листът отново се изпъва, готов за нова жертва.

Тъй като дросерата се е развила в блатисти терени, бедни на азот, е развила и тази система на хранене, за да оцелее и получи този елемент толкова необходим за нейния растеж.

Дросерата може да бъде открита почти в цял свят, от Канада до Южна Америка, Африка, из цяла Европа и до Австралия и Нова Зеландия. Нейните форми и размери варират, но всички действат еднакво що се отнася до метода на ловуване.

У нас вирее кръглолистната росянка, среща се във влажните зони в планините.
Като саксийни растения обикновено се отглеждат росянки, произхождащи от тропическите и субтропическите области на Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Тайната на успеха при отглеждането им се крие в обилното огряване със светлина, постоянно влажната почва, високата влажност на въздуха. През пролетта и лятото дросерата цъфти с бели, розово-лилави или жълти много нежни цветове.

Растението намира широко приложение в медицината. Има противоспазмадично и антибактериално действие, което го прави отлично средство за отпускане на мускулите на дихателните пътища, успокоява устойчивата или суха кашлица, хроничния бронхит, коклюша, астмата, фарингита, ларингита и грипа.