Стефанотис е род от 16 вида растения, срещащи се на о-в Мадагаскар и Малайския архипелаг. Представляват венозелени увивни растения и храсти с ароматни цветове.

Видове за стайно отглеждане

За отглежданет в домашни условия се използва единствено обилноцъфтящият стефанотис (Stephanotis floribunda). Среща се само на остров Мадагаскар, където образува обширни обраствания сред горите на острова и затова популярно го наричат още мадагаскарски жасмин.

Ботаническа характеристика

Представлява везнозелена лиана, достигаща на дължина до 5 метра, с вдървеняващи в основата си увивни стъбла и кожести тъмнозелени листа с блестяща повърхност. Цъфти с едри, восъчнобели цветове с тръбеста форма. Те са много по-едри от тези на жасмина и са събрани в неголеми гроздовидни съцветия от по 5-7 цвята. Излъчват силен и приятен аромат. Цъфтежът им започва от края на април, продължителен е и трае през цялото лято. На някои места по продължението на стъблата се образуват и доста интересни плодове с големината на малко манго. В началото са зелени на цвят, но с узряването си стават кафяви. Съдържат голям брой семена, снабдени с доста едра и пухеста хвърчилка от сребристобели власинки, която дава възможност на семената лесно да се разпространят при разпукване на плода с помоща на вятъра. Отглежданите в стая растения рядко образуват плодове, защото това става, когато растението е възрастно и доста голямо.

Отглеждане в стая

Стефанотисът може да се отглежда като ароматно цъфтящо стайно растение. За увивните му стъбла трябва да се подсигури опора, а за да може да има цъфтеж, мястото трябва да е добре осветено, но без пряка слънчева светлина. През зимата се полива оскъдно, а температурата в стаята не бива да пада под 150C. През останалия период от годината (март-октомври) почвата трябва да се поддтржа влажна и от време на време да се пулверизират листата с вода, като в период на цъфтеж това се прекратява. Размножава се основно чрез стъблени резници по-рядко със семена. За да цъфтят растенията всяка година, трябва да се пресаждат в периода февруари-март. Почвената смес, в която се отглежда стефанотис, се съставя от лека градинка пръст, листовка, торф, угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:2:1.

Използване

За нуждите на парфюмерийното производство от цветовете а стефанотиса се получава 100% чисто етерично масло, което често е съставна част на известни марки парфюми. То е бързолетливо и е установено, че се състои от шест химични съединения, които при комбинирането си дават неповторимия аромат, характерен само за това растение. В козметиката се влага в ръчно изработвани сапуни, соли за вана и лосиони за тяло. Използва се и в ароматерапията като афродизиак и стимулиращо масажно масло. Добив на масло, освен в родината му Мадагаскар, се прави и на Хаваите, където мадагаскарският жасмин е известен още като хавайско булчинско цвете. Наричат го така, защото масово се използва в местните сватбени церемонии. Вплита се в косите на жените и в ароматни гирлянди за празника.

Цветовете на станотиса са много трайни, когато се откъснат, и затова широко се използват от флористите по света при направата на булчински букети, аксесоари и украси на помещения за сватбени цевемониии.

/материали от списание “Градината в четири сезона”/