Когато става въпрос за избор на цветя за сватбения ден, булката трябва да си направи списък, за да се увери, че няма да забрави нещо – за украсата на масите, столовете, за сватбената торта, сватбения автомобил и др.

Освен цветя за булчинските букети, шаферските букети или бутониерите, булките често предпочитат сватбени прически с цветя. Добавянето на цветя към прическата само ще увеличи естествената красота и чар, и ще направи булката по-женствена, стилна и елегантна.

Традицията на сватбените цветя в косите датира от много векове назад, но всичко започва още в древни времена, когато гръцките булки, носели красив венец от билки или цветя, като символ на невинност, женственост, просперитет и богатство. Най-популярните видове цветя, използвани от гръцките булки, били розмарин или риган. Те имат много чувствен и богат аромат, който може да открадне сърцето на всеки. Но и римските булки и младоженците също използвали венци от цветя, за да символизират свещения брак очертаващ вечност, любов, обич, здраве и радост в живота.

Индийските булки са склонни да носят цветя, вплетени в лабиринт, испанските булки носят портокалов цвят цветчета, норвежките булки – бяла роза, а Хавайските булки – венец от традиционен екзотичен жасмин около врата също като символ на естественост и чистота.

В нашите модерни времена, нещата са се променили много. Съвременните булки са свободни да носят всякакъв вид цветя в косите. Всичко зависи от стила на булката, темата на сватбата, цветовата гама, сезона,  мястото на сватбата.

Има различни начини за разположението на цветята в косите. Ето няколко от най-популярните и горещи стилове при сватбените прически с цветя.

Разпръснати цветя – това е един много модерен стил за цветя в прическата. Свободно разпръснати малки или големи цветя могат да се използват както за къса, така и дълга коса, създавайки много женствен, стилен и бохемски вид.

За изискан и елегантен вид, булките могат да предпочетат цветя в клъстер в задната част на главата.

Тези, които желаят да носят романтичен традиционен или елегантен воал, могат да го украсят по линията на косата с пресни, нежни цветя. Използвайте рози, божур, орхидеи, лилии, маргаритки, момина сълза, жасмин или гардении.