Как да събираме и съхраняваме семената от цветяИмайте предвид, че семената, събрани от едногодишни растения (импатиенс, петунии) или от сложни сортове (например божури) често произвеждат потомство, което не прилича на родителите, което води до голямо вълнение или остро разочарование. За щастие, по-голямата част от растенията оказват изключително съдействие, когато става въпрос за осигуряване на следващото поколение, и ако техните семена се събират и съхраняват правилно, те ще останат жизнеспособни 1-2 години.

Трикове и съвети:
Ако предпочитате да съхранявате вашите семена в малки, херметически затворени буркани, а не пликове, ги запазете сухи, като добавите пакетчета силициев гел (какъвто има в опаковките за хапчета) или калциев хлорид.

Никога не съхранявайте семената в полиетиленови торбички, тъй като те задържат влага и са причина семената да гният.

Никога не съхранявайте семената във фризера, тъй като преминаването от стайна температура до под 0 ° C за кратък период от време ще убие семенните ембриони.

Метод:
Събирайте семена само от здрави, енергични растения. Най-доброто време за прибиране на реколтата е следобед в слънчев ден, но не и когато е валяло или когато е влажно с роса (за да се избегне мухъл). Семената на повечето цъфтящи растения узряват последователно в продължение на няколко седмици, така че бъдете сигурни, че са узрели за прибиране на реколтата (тези, които са кафяви или черни). Капсулите обикновено започват да се разделят, когато семената са узрели.

Вземете кафяви хартиени торби тип “сандвич”, чифт чисти градинарски ножици и черен маркер. Отрежете главичките със зрели семена и ги поставете с главата надолу в хартиената торба с етикет и дата и я затворете в горната част.

След като приключите с прибирането на реколтата, отворете леко торбичките (за циркулиране на въздуха) и ги съхранете на сухо и прохладно място за няколко дни. Разклащайте ги от време на време, за да изпадат семената.

След като семената са сухи и опадали, отстранете всички пръчки, стъбла или плевели. Някои градинари обичат да разполагат семената върху вестник, за да ги разделят, други предпочитат да използват кухненски цедки.

Съхранявайте готовите семена в малки пликове (не забравяйте да напишете името на растението на всяка опаковка). Поставете ги на хладно и сухо място като изба или хладилник за през зимата.