Сингониумът е сред най-популярните стайни растения. Съществува серия от компактни растения с разнообразни пъстри листа, които напомнят на листа, засегнати от червени акари. Листата на зрелите екземпляри се разделят и изглеждат доста интересно. Сингониумът обича висока влажност.

Родина: тропическа Америка.

Височина: до 80 см.

Температура: Нормална стайна температура от 18-24 °C, а през зимата – не по ниска от 15 °C

Светлина: Добре осветено място, непряка слънчева светлина.

Поливане: През зимата почвата се поддържа влажна, през лятото се полива обилно.

Торене: От март до август торене през две седмици с комплексни торове за декоративно-листни растения. Ако липсват хранителни вещества младите листа избледняват.

Влажност на въздуха: Висока – пръскайте често.

Почва: равни части чимовка, добре разложен оборски тор и пясък, торф или листовка.

Размножаване: През май, чрез разделяне на издънки (много внимателно), като възстановяването трае 1 година. Чрез семена у нас е трудно. Растенията трябва да се опрашват изкуствено. Семена се добиват след 2-3 месеца. Преди да се засеят, се накисват във вода за 12 часа при температура 30 °C.

Видове:
Syngonium podophyllum – светло зелени листа със сърцевидна форма с дължина 7 – 13 см на дългио дръжки. Листото е разделено на 3 – 11 сегмента, които обикновено са срастнали. Има пъстри разновидности, които се различават по формата и окраската на листата.
Syngonium auritum – тъмно зелени листа и добре развити въздушни корени. Листа е разделен на 3 до 5 сегмента, с по – голям централен сегмент.
Syngonium wendlandii – тъмно зелени, триразделни листа на дълги дръжки. Централният сегмент е дълъг до 10 см , а страничните – до 15 см. Поверхността на листата е бархетна, а централната жилка – сребриста. Много удобно е за опора да се използва труба с мъх, по която сингониума сам се увива и достига височина 1,5 – 1,8 метра. Сингониума може да бъде отглеждан като каскадно растение. Сингониумът е забележителен с това, че формата на листата се променя с възрастта. Листата на младите растения са стреловидни, а по – старите имат листа с ясно отделени дялове, напомнящи звезди с неправилна форма.

Проблеми:
Сухи, кафяви краища на листата – прекалено сух въздух.
Листата са бледи и без блясък – висока влажност на въздуха или прекалено поливане.
Новите листа са по – малки от старите – недостатъчна осветеност или липса на хранителни вещества в почвата.
Пъстролистните сингониуми губят окраската си и стават зелени – малко светлина.

Вредители: Листни въшки и акари. Проверявайте внимателно сингониума, тъй като шарките на листата напомнят симптомите на заразяване с акари и може да не ги забележите.

Съвет: Прикрепете към опорна летва или оставете да се спуска от полица или кошница.