В този списък ще разгледаме няколко невероятни цветя, които за съжаление са редки, застрашени, и в някои случаи, изчезнали в диво състояние. Причината повечето от тях да наричаме редки, е че хората не са в състояние да работят в перфектна хармония с природата. Например, често срещан сценарий е построен язовир, който възпрепятства определена река да тече свободно, което предотвратява конкретна жаба или риба да съществува, което води до определен вид птица да не получава храна, което води до определен вид цвете да не се опрашва, което в крайна сметка може да доведе до изчезване на цели три вида. А историята е изпълнена със стотици подобни събития. Независимо от това каква е причината те да станат рядкост, следните растения са съвсем малко и трудно бихте имали възможност да си отгледате едно такова.

10. Нефритена лоза /Strongylodon macrobotrys/

Нефритената лоза е рядък вид лоза, която се среща в тропическите гори на Филипините. Растението има цветове във формата на нокти, които висят на чепки, могат да достигнат до три метра дължина. Цветът на цветето варира от синьо-зелено до ментово зелено. Видът се оказва изключително труден за разпространение и се смята за застрашен вид, поради унищожаване на местообитанието му и намаляване на естествените опрашители.

Нефритена лоза

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Рафлезия на Арнолд /Rafflesia arnoldii/

Това очарователно цвете се среща главно в тропическите гори на Индонезия. Това е едно от най-редките, най-застрашените и най-големите цветя и може да достигне обща ширина от над един метър. Интересен факт е, че пъпките на рафлезията се развиват в продължение на месеци, докато цветът трае само няколко дни.

Рафлезия на Арнолд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Gibraltar Campion /Silene tomentosa/

Този вид е изключително рядък и се среща само по високите скали на Гибралтар. През 1980 г. това растение се е смятало за изчезнало от цялата научна общност извън Гибралтар, но в ботаническия раздел на Гибралтар са установили, че има няколко останали екземпляра. За съжаление, до 1992 г. всички следи от растението са изчезнали и то е обявено за изчезнал вид. През 1994 г. е открит един единствен екземпляр от алпинист на непристъпните скали на Гибралтар. Той е размножен чрез семена и екземпляри се отглеждат в Ботаническата градина в Гибралтар, както и в Кралските ботанически градини в Лондон.

Gibraltar Campion /Silene tomentosa/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Дърво на Франклин /Franklinia alatamaha/

Това дърво е част от чаеното семейство, но е единственият вид в рода си и много рядко цъфтящо растение. Родината му е в долината на река Алтамаха в Грузия, но от началото на 19-ти век е изчезнало в дивата природа. В действителност това красиво дърво ни е известно днес, благодарение на семейство Бартрам, запалени градинари, които са размножили дървото преди изчезването му в дивата природа. Растението има ароматни бели цветове и листа, които се оцветяват в ярко червен цвят през есента. Сега е популярно декоративно растение. Всички екзермпляри на дървото днес произлизат от едно от дърветата, размножени от Бартрам.

Дърво на Франклин /Franklinia alatamaha/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Папагалска човка /Lotus berthelotii/

Това е красиво цвете, което е била класифицирано като изключително рядко през 1884 г. Счита се, че е напълно изчезнало в дивата природа, но няколко екземпляра може би са оцелели. Това зашеметяващо растение е ендемит за Канарските острови и се смята, че първоначално е било опрашвано от птици, които отдавна са изчезнали от Канарските острови. Това може би обяснява защо растението е рядко срещано. Днес човката на папагала е култивирана в градинарството, което може да ви позволи дори да притежавате една!

Папагалска човка /Lotus berthelotii/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Шоколадов космос /Cosmos atrosanguineus/

Това е тъмночервен до кафяв на цвят вид космос, с родина Мексико. За съжаление е изчезнал в диво състояние преди повече от сто години. Видът оцелява днес като клонинг, който е създаден през 1902 г. от вегетативно размножаване. Цветята, които са произведени са с богат наситен червен до кафяв цвят и растат до около 3-4 см в диаметър. Цветовете са с прекрасен аромат на ванилин през лятото (открит във ваниловите зърна, някои зърна на кафе и някои какаови зърна), което също го прави прекрасно декоративно растение.

Шоколадов космос /Cosmos atrosanguineus/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Koki’o /Kokai cookei/

Това е изключително рядко дърво, ендемично за Хавай. Било е открито през 1860 г., когато са намерени само три екземпляра. Дървото се оказва трудно за разпространение и откакто през 1950 г. последният опит за размножаване е неуспешен, се счита за изчезнало. През 1970 г. единственото оцеляло растение е намерено, което е за съжаление е унищожено при пожар през 1978 г. За щастие един от клоните на това последно останало дърво е спасен и присаден на 23 дървета, които съществуват днес, всички от които са разположени на различни места в Хавай. Kokai е малко дърво, което расте до около 10-11 метра височина. Неговата най-забележителна черта са стотиците ярко червени цветя, които зрелите дървета произвеждат годишно. За съжаление това е рядкост, която малцина ще имат привилегията да видят.

Koki’o /Kokai cookei/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Жълто-лилава дамска пантофка /Cypripedium calceolus/

Това е изключително рядък вид дива орхидея в цяла Европа. Великобритания е единственият пример, където растението е по-широко разпространено, може да се намери на голф игрище и е под строга полицейска закрила от 1917 г. насам. Един стрък от цветето може да бъде продаден в САЩ за $ 5000, което е шокиращо, тъй като растението е много трудно за разпространение. Семената му не носят хранителни вещества за растението, то живее в симбиотична връзка с конкретен вид плесен, която му предоставя храна, до момента, в който възрастните листа могат да произведат достатъчно храна за растението. Има много орхидеи от вида Дамски пантофки, доста от които са редки. Този специфичен вид има тъмно лилави до почти червеникаво-кафяви пипала с ярко жълта “пантофка”.

Жълто-лилава дамска пантофка /Cypripedium calceolus/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Призрачна орхидея /Epipogium aphyllum/

Орхидеята призрак е очарователно рядко растение, което се считаше за изчезнало в продължение на почти 20 години, едва наскоро отново беше открито. Растението е толкова рядко, защото е невъзможно да се разпространява. То няма листа, не зависи от фотосинтезата и не произвежда своя собствена храна. Подобно на Дамската пантофка, се нуждае от специфична плесен в близък контакт с кореновата система, която го храни. На орхидеята призрак никога не й израстват листа и затова винаги ще зависи от плесента да й осигури хранителни вещества. Орхидеята призрак може да живее под земята в продължение на години, без да показва никакви външни белези, а ще зацъфти само когато всички условия са изключително благоприятни. Това обяснява защо някои ентусиасти търсят орхидеята в продължение на години само за да имат възможността да видят това неуловимо цвете.

Призрачна орхидея /Epipogium aphyllum/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Червена камелия на Мидълмист /Middlemist camellia/

Това е може би едно от най-редките цъфтящи растения в света, тъй като има само два известни екземпляра. Единият е в градина в Нова Зеландия, а другият се намира в оранжерия във Великобритания. Растението първоначално внесено във Великобритания от Китай през 1804 г. от Джон Мидълмист. Оттогава то е напълно изчезнало в Китай. Цветовете, в противоречие с името си, имат ярко розов цвят и много приличат на роза. Смята се, че е много възможно повече екземпляри от този вид да са оцелели в градините на хората, без знанието за тях.

Камелия на Мидълмист /Middlemist camellia/

 

Сподели с приятели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest