Турция, Памуккале

Памуккале е малко селце в югозападната част на Турция, станало известно по целия свят със своя природен феномен – горещи извори, богати на калций. Памуккале на турски означава “замък от памук”. Наистина, от разстояние хълмовете наподобяват фигурата на замък.

Този необикновен пейзаж се дължи на горещите извори, които бликат от склоновете на планините. Водата от източника е богата на калций. В резултат са формирани красиви вълнообразни каскади с бял като сняг цвят.

Естествените процеси са създали един наистина фантастичен пейзаж. Посред горещото лято, изведнъж се появяват необятните снежни равнини, формирани от минералните извори, подходящи за лечение на различни заболявания. Водата в басейните се поддържа близо до 36 градуса.

А тълпите запалените туристи не спират да се възхищават на това прекрасно място. Памуккале е известно не само с невероятния си вид, но и поради терапевтичното действие на водата. Нейните лечебни свойства са били забелязани още в древни времена. Сега е отворен терапевтичен термален спа център, който всяка година привлича много хора в търсене на изцеление. Според легендата, във водите на Памуккале се е къпала и самата Клеопатра, за да подобри здравето си.

Входът към планината, разбира се, е платен. А тъй като тази природна забележителност е под закрилата на ЮНЕСКО, достъпът до много от водните тела не е разрешен. Можете да се разхождате само по определена пътека. Но определено си струва да посетите Памуккале. Не случайно казват, че “който не е бил в Памуккале, не е видял Турция”.

 

Споделете статията и с Вашите приятели:
Tweet

Подобни статии