Основно температурата на околната среда е определяща за продължителността на съществуване на ледената скулптура – това време може да е в рамките на минути или месеци. А от чистотата на водата, от която се правят ледени скулптури, зависи степента на прозрачност на леда. Оцветените ледени блокчета се получават, като се добави боя към водата. Осветлението пък вдъхва живот на скулптурата, за да се постигне желаният ефект.

Съществува разнообразие от различни по размери ледени блокове, които се произвеждат изкуствено. Естествени ледени блокове могат да бъдат намалени до почти всякакъв размер от замръзнали реки или “ледени кариери”, които по същество са замръзнали езера или изкуствени езера. Големите ледени блокове се местят с помощта на тежки машини и се използват за по-мащабни събития и фестивали или за изграждане на ледени хотели.

Ледени скулптури във формата на лебеди, гълъби и сърца се срещат често по сватбени тържества. А в много ресторанти и хотели декоративността на ледените скулптури подсилва презентацията на храната.

Ежегодно се провеждат множество международни фестивали за ледени и снежни скулптури. Държавите в северното полукълбо с по-ясно изразени зимни условия имат установени традиции в това отношение. Сред тях са Белгия, Канада, Китай, Франция, Ирландия, Швеция, Русия, САЩ и др.

Събрахме за Вас галерия от снимки, за да усетите магията на леда.