Водопад Скока е красив природен феномен в източния дял на Стара планина в близост до с. Веселиново.

Селото се намира на 12 км южно от град Смядово на пътя Шумен – Карнобат. Водопадът е малко известен, но приказно красив. Обявен е за природна забележителност през 2006г.

Височината му е около 50 м, като в подножието се образува малко езерце с кристална синьо-зелена вода. За да го посетите, трябва първо да стигнете до с. Веселиново. Най-лесно се стига с автомобил през Ришкия проход. Ако идвате от посока Карнобат, малко преди селото трябва да се отклоните вдясно. Ако идвате от Шумен, трябва да минете през селото и в края му да се отклоните вляво.

Оттук започва черен път, покрит с чакъл, по който след около 15 минути шофиране с кола ще стигнете до екопътеката към водопада. Разстоянието може да се измине и пеша, но ще ви отнеме около час в едната посока.

В местността е изградена екопътека с обозначителни табели за водопада и различни туристически обекти.

Най-подходящо време за посещение на водопада са пролетните месеци и зимата. Водопад Скока е най-пълноводен през пролетта, а зимата водните пръски замръзват и образуват невероятна ледена картина. През останалото време от годината водата значително намалява, а понякога пресъхва напълно.

В района има още един водопад, наречен Малкия скок. Той е по-нисък, но също много красив. По екопътеката се стига и до много приятно местенце за отдих – голяма поляна със заслон, място за барбекю и чешма.

Тук се намира природният феномен Софрата – огромна скала сред гората с внушителни размери и без никаква растителност.

В скалата ще видите интересни улеи, за които се смята, че някога траките са използвали за жертвоприношения и ритуали за мир и плодородие.

Източник: Книга на Иво Николов – Фото-пътеводител на Българските водопади (www.waterfallsbg.info)