Родината на Ацидантерата (известна още и като звездна или абисинска гладиола) е Етиопия. Тя e близък роднина на гладиолите, периодът й на отглеждане обаче е по-дълъг.
Познати са видовете Acidanthera bicolor и нейната разновидност Murielae.

Височина: до 80 см.

Цъфтеж: Ацидантерата е ароматно цъфтящо, подходящо за зимна градина, луковично растение. Цъфти през юли-август, с кремави, лилави или бели звездовидни цветове върху дълъг листовиден стрък. Цветовете са големи, с диаметър 7-9 см.След цъфтежа стъблото се отрязва, като се оставят ниските листа.

Семейство: Ирисови (Перуникови)

Почвена смес: богата на хранителни вещества, но задължително лека и отцедлива. Съставя се от равни части чимовка, листовка и пясък. Грудките се засаждат през пролетта в почвата на дълбочина 8-12 см и разстояние 12-20 см помежду им. За по ранен цъфтеж ацидантерата се засажда още през март в саксии, като в саксия с диаметър 12-15 см се слагат по 3-6 клубенолуковици на дълбочина 3-4 см. Държат се на топло в оранжерия или на прозореца и в края на май се пресаждат в градината.

Поливане: умерено. А след като изсъхнат листата повече не се полива, пръстта се държи суха по време на зимата и на хладно, докато стане време луковиците да се присадят. Тогава постепенно поливането се увеличава.

Място: Абисинската гладиола се нуждае от слънчево място и иска непрекъснато свеж въздух.

Температура: през лятото – около 20 °C, а през зимата при съхраняване на луковиците – около 10 °C.

Размножаване: чрез грудки, които се засаждат през пролетта. Със семена размножаването също не е сложно. Посевът се прави през зимата, кълновете се развиват бързо и за лятото са готови за засаждане на открито.

Съвети: За най-добър ефект посадете на групи или в улични кашпи и контейнери. През лятото се отглеждат навън. Прибират се в зимна градина преди замръзване.